La UJI nomena doctores 'honoris causa' Rosa María Calaf i Juliane House

La periodista ha denunciat ‘el negoci que s'està fent en la professió periodística, que està destruint la societat civil”
14 abril 2014 01:00h

Clàudia Campos / Castelló de la Plana.
 
 
La Universitat Jaume I de Castelló ha nomenat Doctora Honoris Causa la periodista Rosa Maria Calaf Solé i la professora Juliane House.
 
Calaf  estudià les llicenciatures de Dret i Periodisme a la Universitat de Barcelona. En l'any 1970, entrà a treballar a Televisió Espanyola (TVE), on es convertí en un dels rostres més representatius d'aquesta cadena i és reconeguda per les seues corresponsalies a Nova York, Moscou, Buenos Aires, Viena, Roma i la seua última destinació va ser la zona Àsia- Pacífic. En novembre de 2008, s'acollí a la política de jubilacions impulsada per TVE. Rosa Maria Calaf es presidenta del Centre Internacional de Premsa de Barcelona i al llarg de la seua carrera ha estat guardonada en diverses ocasions, destacant entre aquests el Premi Nacional de Periodisme que concedeix la Generalitat de Catalunya per la seua trajectòria com a corresponsal internacional de TVE.
 
En el seu discurs d'investidura, ha remarcat la importància del periodisme per a la societat, ja que “sense saber el que ocorre no es pot actuar” i pel fet que el periodisme “ha de servir la societat”.
 
També ha puntuat que “la societat està anestesiada a les notícies desagradables que l'obliguen a pensar i qüestionar-se el per què dels fets”, per això ha destacat que “s'ha de lluitar contra el infoentreteniment i lluitar pels valors essencials de la nostra professió”.
 
A més, ha criticat el nivell de manipulació del periodisme actual i el poder del llenguatge en aquest i ha denunciat “el negoci que s'està fent en la professió periodística, que està destruint a societat civil”. Tot i que apunta que “el periodisme pur és impossible però que amb determinació es pot cercar”. Durant el seu discurs ha puntualitzat diverses vegades la importància de la dona en la societat tot dient que en la actualitat “no hem de lluitar pel canvi (del paper de la dona) sinó perquè el futur d'aquesta no canvie”.
 
Rosa Mª Calaf amb un un grup d'estudiants de Periodisme de la UJI
 
Per la seua banda, Juliane House ha mostrat la seua gratitud per aquest nomenament i ha centrat la seua intervenció a defensar l'anglès com a llengua franca i rebutjar que constituïsca una amenaça per a altres idiomes o per al multilingüisme.
 
La professora alemanya ha afirmat que l'anglès com a llengua franca mundial és una forma especial de discurs globalitzat i hauria de ser tractat i ensenyat com a tal. La doctora ha explicat alguns avantatges de l'anglès com a llengua franca, ja que pot proporcionar un “camp de comunicació neutral” en molts països multilingües i contribueix a reforçar la solidaritat, deixant arrere les diferències culturals i lingüístiques i creant sentiments de comunitat.


next