Diari La Veu del País Valencià
Tres rutes per a descobrir la València republicana, musulmana i marítima amb arquitectes com a guies

El certamen internacional Open House València arriba per primera vegada a València per a revaloritzar el patrimoni arquitectònic de la ciutat. El certamen naix al caliu de l’Open House London, que va aparéixer fa tres dècades a la capital britànica i que en els últims anys s’ha estés pels cinc continents a través de convenis de col·laboració; de fet, metròpolis com Nova York, Buenos Aires, Berlín, Madrid, Barcelona i Bilbao ja formen part d’aquest circuit internacional, al qual ara s’ha sumat la ciutat del Túria.

Així, del 3 al 5 de maig, es “donarà a conéixer” l’arquitectura “d’una manera diferent” a través de rutes que se centraran en la València republicana; en el llegat islàmic de la ciutat, amb l’objectiu a més de fomentar la igualtat entre cultures, i en la Marina, la qual els visitants podran redescobrir des d’un vaixell. L’Open House València arriba de la mà de la Universitat Europea de València per a quedar-se i, de fet, la intenció és que es realitzen tres edicions com a mínim.

Aquest dimecres s’han presentat a la seu de la institució acadèmica les peculiaritats d’aquesta primera edició, amb què es vol parar esment als detalls arquitectònics més enllà de les façanes de 50 edificis de la ciutat que conformen tres rutes: una per la València republicana, una altra per l’antiga ciutat musulmana i una altra per la Marina de València, aquesta última, amb la particularitat que la visita es farà des de la mar, amb un vaixell i no des de les drassanes. Així ho ha explicat l’arquitecte i promotor de l’esdeveniment, Mariano Bolant, durant un acte on també han assistit el regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià; la rectora i el director de la universitat, Amparo Galbis i Ismael Olea; la directora de l’Escola d’Arquitectura de la universitat, Inés García, i l’arquitecte i promotor del certamen Javier Domínguez.

Segons les previsions, durant aquest primer any de celebració del festival es generarà un impacte turístic de 20.000 visitants, encara que els organitzadors s’han mostrat ambiciosos i han elevat el llistó fins a les 30.000 persones, unes xifres similars a les que reben ciutats com Bilbao, que ja forma part de l’Open House. Bolant ha indicat que des de l’equip que organitza la seua edició valenciana van remetre a la matriu londinenca de l’Open House una llista de 200 edificis perquè veieren que el “potencial de València no s’acaba en una edició”. D’aquestos enclavaments, 50 conformaran les rutes d’Open House València 2019.

Així, la ruta de la València republicana coincideix amb l’aniversari de la fi de la Guerra Civil. “Ací va haver-hi una defensa passiva amb els refugis, que a més ara s’han posat en valor”, ha destacat, al mateix temps que ha mostrat la voluntat del certamen de donar-los a conéixer “no tant a nivell local sinó a internacional i nacional, perquè no totes les ciutats els tenen”. De la mateixa manera, la iniciativa proposarà també un itinerari per la València islàmica, que posarà el focus en el vessant “multicultural” de la ciutat. “A València hi ha un col·lectiu important que recull aquestes cultures. Cal fer-los veure que aquesta ciutat forma part de la seua història i que ells es poden integrar d’una manera còmoda”, ha exposat l’arquitecte, que ha detallat que el certamen ha treballat amb la Vicepresidència de la Generalitat i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives “en aquesta línia”.

També hi haurà una ruta per a mostrar la Marina de València, una zona de la ciutat en la qual el “futur té una base importantíssima”. Aquest recorregut es farà des d’un vaixell per a oferir una “una oportunitat no habitual de veure la Marina des del mar”.

Edificis públics i privats

Entre el ventall d’edificis seleccionats figuren “alguns institucionals, per a posar-los en valor”, i uns altres “de transcendència social”, com per exemple la seu de l’Associació Valenciana d’Ajuda a la Paràlisi Cerebral (Avapace), a fi “d’ensenyar que l’arquitectura ajuda a millorar en la mesura que siga possible la qualitat de vida de les persones que tenen una disfunció i unes necessitats específiques”, ha detallat l’arquitecte.

Es mostraran també edificis com el Teatre Rialto, que alberga també la Filmoteca. “Tots hem anat al Rialto i hem vist una pel·lícula, però no coneixem les sales de projecció, no coneixem les bambolines ni els camerinos”, ha exposat Bolant. Els 50 espais que integren les rutes s’han seleccionat, a més, “pensant que hi haja arquitectes autors”, responsables de la rehabilitació dels immobles i especialistes en els arquitectes que van signar el projecte perquè ells “puguen contar molt millor” els detalls de la seua estructura i disseny.

L’arquitecte Javier Domínguez ha assegurat que l’Open House València mostrarà la “indústria, artesania, ceràmica i cultura” de València per a “fer veure al món que és una ciutat digna de visitar-se”. Ho faran amb una “forma diferent” de contemplar la capital autonòmica, “ensenyada pels arquitectes”. “Mostrarem una manera de percebre els espais que tenen unes característiques pròpies”, ha subratllat.

Voluntaris

Els estudiants de la universitat podran participar com a voluntaris en el certamen per a mostrar als participants la ciutat. En aquest sentit, segons ha detallat la directora de l’Escola d’Arquitectura, Inés García, els alumnes rebran una formació especialitzada. L’Open House València també ha adquirit un “compromís social” i oferirà recorreguts per a col·lectius vulnerables, com ara xiquets, majors i grups en risc d’exclusió social. A més, s’organitzaran xarrades, debats, tallers i una nova edició de l”Architecthon’.

Comparteix

Icona de pantalla completa