Diari La Veu del País Valencià
Ribó presenta al ple municipal una moció de defensa i divulgació de Blasco Ibáñez

El ple municipal de l’Ajuntament de València debatrà aquest dijous una moció subscrita per l’alcalde, Joan Ribó, de “defensa i divulgació de la figura i obra” de l’escriptor, periodista i polític valencià Vicente Blasco Ibáñez, en el 91é aniversari de la seua mort. La proposta del primer edil s’aproxima a una postura conciliadora en mig de la confrontació entre la Fundació Blasco Ibáñez i el consistori valencià pel llegat de Blasco Ibáñez. Segons s’ha indicat des de l’Ajuntament, la moció “posa l’accent en el treball conjunt d’institucions públiques i entitats cíviques implicades en la conservació del seu llegat per salvaguardar-lo en condicions òptimes, contribuir a la seua universalització i difondre’l entre la ciutadania a través d’activitats i publicacions”.

El text de la moció recull la proposta de defensar conjuntament tant les institucions públiques com les entitats cíviques implicades en la cura i difusió de l’obra i figura de Blasco Ibáñez, perquè “el seu llegat es conserve a València i se salvaguarde en unes condicions òptimes”. Així mateix, manifesta la necessitat de “treballar braç a braç” amb totes les entitats i persones que han mantingut la seua memòria viva durant dècades per tal de continuar impulsant eixe llegat, difonent-lo i contribuint a la seua universalització.

També es destaca que es continue posant a l’abast de tota la ciutadania l’obra i el coneixement de Vicente Blasco Ibáñez, a través d’activitats i publicacions que mostren els seus valors i la dimensió de la seua contribució. Joan Ribó plantejarà aquesta moció “perquè va ser esta ciutat la que va veure nàixer el nostre insigne escriptor, però, a més, perquè l’Ajuntament de València ha sigut qui ha assumit, juntament amb les associacions que vetlen per la seua memòria, la responsabilitat de recuperar i donar a conéixer la seua obra i figura”.

Activitats en memòria de l’escriptor

Segons l’alcalde, “aquest govern municipal s’ha preocupat com mai per la figura de Vicente Blasco Ibáñez, la seua obra i el seu caràcter radicalment democràtic”, com demostren les diverses activitats organitzades al voltant de la seua persona i les que “encararem en els pròxims mesos, que anirem anunciat”.

L’any 2017, coincidint amb el 150é aniversari del naixement d’aquest il·lustre valencià, va arrancar “una completa programació, que encara no ha finalitzat” i que fins hui ha inclòs, tal com recorda el mateix Ajuntament: l’edició de set publicacions, més de quaranta conferències, dos congressos, dos taules redones, exposicions, visites guiades, visites teatralitzades i la projecció d’adaptacions cinematogràfiques d’algunes de les seues novel·les. A això cal afegir l’estrena, al Palau de la Música, de la peça musical Cantos atàvicos (Homenaje a Blasco Ibánez); la posada en marxa d’una pàgina web, on s’han anat publicant diferents recursos (rutes literàries, articles d’hemeroteca, textos de l’autor de difícil accés, etc.), i la realització de cursos adreçats a professorat de Primària, Secundària i Batxillerat i guies de turisme.

Així mateix, des del comunicat emés pel consistori valencià es destaca que s’han realitzat diverses intervencions a la Casa Museu Blasco Ibáñez. Entre elles, treballs de millora de l’edifici, consistents en la pintura de l’enreixat; canvi i pintura de baranes en finestres i balconada; pintura d’algunes sales de l’interior; noves cortines, i canvi de l’aparell d’aire condicionat del dipòsit del fons documental. També s’han reparat peces museogràfiques del Museu Nacional de Ceràmica González Martí.

Comparteix

Icona de pantalla completa