Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat assumirà les despeses del trasllat de les víctimes de violència de gènere als jutjats

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha informat aquest dimarts que la Generalitat assumirà “totes les despeses” que supose el trasllat de víctimes de violència de gènere al jutjat més pròxim. “Ens coordinarem amb totes les forces i cossos de seguretat i institucions perquè la víctima no tinga problema en el seu accés a la justícia per la seua situació econòmica”, ha destacat.

Així ho ha afirmat durant la seua compareixença en la Comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere i del Col·lectiu LGTBI de les Corts per a explicar les formacions específiques impartides als metges forenses i altres professionals de les unitats de valoració forense integral en matèria de violència masclista i d’igualtat entre homes i dones.

En la seua intervenció, Bravo també ha anunciat la creació de nou unitats comarcals a Elx, Ibi, Vila-real, Vinaròs, Paterna, Gandia, Benidorm, Alcoi, Torrent i Alzira que comptaran amb un forense, un psicòleg i un treballador social i que tindran com a objectiu proporcionar informes de valoració de riscos de les víctimes de violència de gènere als jutjats en un termini de 72 hores, “com diu la llei”. Per a això, s’incrementarà la plantilla de metges forenses.

L’objectiu d’aquesta mesura, ha explicat Bravo, és “acostar els serveis tant com siga possible no només a les víctimes sinó també a la resta d’agents que actuen”, atés que “el contacte directe evita possibles disfuncions”. A més, ha defensat que “el lloc de residència no pot ni ha de marcar la diferència en l’accés a un servei públic”.

La consellera ha desgranat altres mesures del seu departament en matèria de lluita contra la violència de gènere. En concret, ha exposat que la Conselleria ha revisat els protocols de valoració de riscos, ha efectuat millores en la formació especialitzada del personal al servei de l’Administració de Justícia i ha dotat de major especialització l’àmbit policial en la recepció de les denúncies. “D’ací, la creació de l’Oficina de presentació de denúncies exclusivament en matèria de violència de gènere a la Ciutat de la Justícia de València”, ha indicat Bravo, qui ha apuntat que ja s’han reunit amb els jutges de violència, el jutge degà i la Fiscalia Superior, i que li han traslladat al Ministeri aquest projecte.

Pel que fa a la formació, ha destacat la “potent oferta formativa posada en marxa en 2018”, ja que “s’ha doblegat el nombre de cursos oferits respecte a l’any anterior”, i ha indicat que 104 persones van assistir als cursos el passat any. L’objectiu d’aquesta formació, segons Bravo, és “potenciar l’empatia i la sensibilitat, tan necessàries a l’hora d’aplicar les lleis”.

La titular de Justícia també ha informat que instaran el govern estatal a augmentar el nombre de jutjats especialitzats en violència de gènere perquè “tots els casos de violència de gènere haurien de ser tramitats per jutjats especialitzats en aquesta matèria”.

Comparteix

Icona de pantalla completa