Diari La Veu del País Valencià
Ascer considera que cal seguir innovant en el sector ceràmic per a combatre l’alentiment del seu creixement

El president d’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer), Vicent Nomdedéu, ha mostrat “prudència” sobre les previsions del sector ceràmic per a 2019 a causa del moment d'”alentiment” del creixement global. “En aquest context de dificultats i de creixements molt baixos és més important que mai continuar innovant, augmentar la nostra proposta de valor i estar pròxims a les necessitats dels nostres clients”.

Així ho ha afirmat durant la presentació de la seua previsió de tancament de 2018 en Cevisama. Les dades relatives a la producció en el sector espanyol reflecteixen estabilitat amb una xifra que serà molt similar a la de 2017, al voltant dels 530 milions de metres quadrats. Quant a les vendes totals, aquestes podrien créixer entorn del 2% fins a aconseguir els 3.600 milions d’euros. Del total de vendes, tres quartes parts són vendes en els 187 països als quals exporta. En el mercat estatal, el creixement continua amb un augment d’entre el 7% i el 8%.

La xifra estimada d’exportació en 2018 aconseguirà els 2.710 milions d’euros (+1%), una xifra rècord en el sector però que si haguera seguit la dinàmica del primer trimestre de 2018, podria haver sigut major. Segons Nomdedéu, “no cal perdre de vista que vivim en un entorn global en el qual sempre sorgeixen incerteses” i ha afegit que l’augment general del proteccionisme, els conflictes comercials sense resoldre, els dubtes sobre el Brèxit i els problemes en les economies de mercats clau “són factors que limiten la nostra capacitat exportadora”.

Destaca el creixement de vendes als EUA (+11,8%), que ocupa el segon lloc en el rànquing de països destinataris de Tile of Spain. Amèrica en el seu conjunt absorbeix el 18,3% de les exportacions. Orient Pròxim, amb el 16% de quota, decreix prop d’un 16% a causa del mal comportament de mercats importants com ara l’Aràbia Saudita (-26,2%), Israel (-3,8%) i el Líban (-12,2%). No obstant això, la zona del Magrib ha crescut entorn d’un 14%.

Pel que fa a l’exportació a la federació Russa, aquesta torna al ‘top ten’ de destinacions d’exportació en el desé lloc i aconsegueix els 69,2 milions d’euros. Europa de l’Est es manté pràcticament en els mateixos nivells que en 2017 (-1,5%) i absorbeix el 6% de les vendes exteriors.

Reptes del sector

El titular d’Ascer també ha detallat en la seua intervenció els reptes que té per davant el sector i als quals haurà de fer front en 2019. Una de les principals reivindicacions és la de comptar amb una forta política industrial tant a Espanya com a la Unió Europea. “Es necessiten iniciatives de suport a la indústria que proporcionen un marc competitiu i la convertisquen en motor de l’economia”, ha dit.

Sobre aquest tema, ha indicat que l’energia és un dels principals costos per a les empreses i “llastra” la seua competitivitat, ja que a l’estat espanyol “comptem amb uns preus més elevats que altres països competidors”. Així mateix, el president d’Ascer també ha reclamat “un marc regulador que garantisca la retribució de les plantes de cogeneració i que assegure la seua supervivència”.

Nomdedéu ha posat l’accent en la problemàtica creixent relativa al comerç mundial i ha sol·licitat un major suport de les autoritats competents en les “nombroses traves” al comerç que troben les empreses. Altres reclamacions han sigut la millora en les infraestructures, sobretot el relatiu a l’eix ferroviari mediterrani, i un suport per part de les institucions europees quant al comerç d’emissions a partir de 2020.

Premis ceràmica

D’altra banda, aquest dimarts s’han entregat els guardons de l’última edició dels Premis Ceràmica d’Arquitectura i Interiorisme en el marc de Cevisama. La fallada del jurat es va celebrar el mes de novembre passat a Castelló i va estar presidida per l’arquitecte Jorge Silvetti.

La nova entrada a l’estació intermodal de Palma, de l’arquitecte mallorquí Joan Miquel Seguí, és el projecte guanyador en la categoria d’arquitectura. El projecte ‘Casa enfront del mar’, de Xavier Martí i Lucía Ferrater, ha aconseguit el primer premi en la categoria d’interiorisme i en la categoria de Projecte Fi de Carrera el projecte ‘Un bon succés’, de Manuel Bouzas Barcala, de la ETSA Madrid, ha guanyat el primer premi.

Els mitjans de comunicació premiats enguany han sigut Tile el Brasil, en la categoria internacional, i El Moble, en la categoria estatal.

Els Premis Ceràmica compten amb una dotació total de 39.000 euros. Les dues categories principals, Arquitectura i Interiorisme, es premien amb 17.000 euros cadascuna. La tercera categoria, Projecte Fi de Carrera, està adreçada a estudiants d’arquitectura i està dotada amb 5.000 euros. En les tres categories, tant els participants com les obres poden ser estatals o internacionals.

Comparteix

Icona de pantalla completa