Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València vol incentivar el lloguer de vivenda per a persones refugiades

La vivenda s’ha convertit en un problema creixent al conjunt del nostre territori i, especialment, a la ciutat de València, on l’augment dels preus del lloguer o l’increment dels lloguers turístiques dificulten l’accés a la vivenda per als residents. Aquest problema s’agreuja en el cas de les persones refugiades i solicitants de protecció internacional, que han de conviure amb el problema de les dificultats administratives a l’hora d’accedir a una vivenda o pels prejudicis encara existents una vegada acaba la seua estança en els centres d’acollida temporal. Per a aturar aquesta desigualtat i promoure el lloguer de vivenda entre aquesta població naix la nova campanya dins del projecte ‘La nostra ciutat, el teu refugi’ de l’Ajuntament de València sota el lema ‘Lloga el teu habitatge en tan sols dos passos’.

Aquesta campanya pretén afavorir la inclusió residencial de les persones refugiades i solicitants d’asil a través de la sensibilització i la informació. Així, s’informarà la ciutadania dels programes socials existents que, a més de cobrir les necessitats bàsiques de les famílies, suposen el pagament del lloguer. A més, els propietaris que lloguen a persones refugiades que provinguen de les entitats socials tindran la possibilitat de contractar una assegurança d’impagament.

Així ho ha explicat aquest dimarts la regidora delegada de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Neus Fábregas, junt amb Emma Martin, tècnica de Creu Roja en el programa de refugiats de València. Fábregas ha recordat que la competència de les persones refugiades és del govern estatal i que el consistori valencià s’encarrega només de les persones migrades recentment arribades. Però “davant el no treball en matèria de refugi del govern estatal, des de 2015 hem fet el que hem pogut per a complementar el s’hauria de fer des del govern estatal”, ha indicat la regidora.

La iniciativa, que compta amb la participació de Creu Roja, CEAR, Accem i el consistori valencià, vol promoure un context de normalitat, tranquil·litat i implicació pública i privada en el marc de la legislació vigent. A través de cartelleria, les entitats implicades informaran de forma específica el sector immobiliari, la població en general i propietaris de béns immobles dels passos a seguir per a formalitzar el lloguer d’habitatges a persones refugiades. A més, també oferiran orientació específica per a desmitificar prejudicis sobre el lloguer o la convivència amb aquesta població.

582 places d’acollida

Així mateix, s’informarà del suport de les ONGs per a l’assessorament i seguiment necessari de tots els casos. Per a la realització de la campanya s’ha comptat amb la participació de les entitats socials valencianes que treballen amb persones refugiades, amb COAPIV (Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària de València), immobiliàries adherides al projecte i Infovivenda Solidària de l’Ajuntament de València, que també incorporarà les seues vivendes disponibles.

L’acció respon així a la necessitat d’accedir a una vivenda de les persones refugiades i solicitants de protecció internacional quan s’acaba el període d’estança als centres d’acollida temporal, que normalment sol ser d’entre sis i nou mesos. A la demarcació de València comptem amb 582 places d’acollida en diferents centres, gestionades per diferents entitats socials i el Centre d’Acollida a Refugiats (CAR) de Mislata. Aquestos recursos participen en el Sistema d’Acollida Integral de Protecció Internacional, dependent del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social.

Comparteix

Icona de pantalla completa