Diari La Veu del País Valencià
Costa ratifica davant el jutge que va ser Camps qui va ordenar contractar amb la Gürtel

L’exsecretari general del PPCV Ricardo Costa ha ratificat davant el jutge que va ser l’expresident de la Generalitat Francisco Camps qui va ordenar emetre factures falses per a contractar amb Orange Market, empresa vinculada a la trama Gürtel.

Segons han informat a Europa Press fonts jurídiques, Costa ha ratificat tot el que ja va afirmar en el judici pel finançament il·legal del PPCV, fa ara un any. En aquest procediment, va revelar per sorpresa que va ser l’expresident qui va ordenar contractar amb la trama que dirigia Francisco Correa per a organitzar actes del seu partit i que aquestos es van finançar en part amb diner negre.

Així ho ha ratificat l’exdirigent popular en la seua declaració en qualitat de testimoni davant el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5, José de la Mata, qui investiga Camps pel contracte adjudicat a Orange Market per a la instal·lació de l’estand del País Valencià en l’edició de Fitur de 2009.

Concretament, Costa ha dit que no sap si la Generalitat també contractava amb la trama Gürtel, ja que ell era dirigent del partit i no de l’Administració, però sí que ha manifestat que Camps ordenava aquestos contractes per al PPCV. També ha assenyalat l’exvicepresident valencià Víctor Campos, segons les fonts consultades.

A l’eixida de l’Audiència Nacional després de més de dues hores declarant, Costa s’ha limitat a dir als mitjans de comunicació que ha “col·laborat amb la Justícia”.

Junt amb ell compareixeran altres 4 testimonis, entre els quals figuren l’excap de premsa de Camps, Nuria Romeral, que en el judici va sostindre que qui manava en el PP valencià era Costa, i l’exconsellera Paula Sánchez de León.

A més de Camps, del qual ha dit que va parlar de finançar els actes de partit a través de factures falses, l’exsecretari general ha assenyalat l’exvicepresident de la Generalitat Víctor Campos, amb qui diu que també va parlar de contractar amb les empreses del Grup Correa, segons les fonts consultades. A l’eixida de l’Audiència Nacional després de més de dues hores declarant, Costa s’ha limitat a declarar als mitjans de comunicació que ha “col·laborat amb la Justícia” i que ha dit “tot” el que ja va assenyalar en el judici de l’any passat.

En el judici pel finançament irregular del PPCV, pel qual Costa va ser condemnat a quatre anys de presó, l’exsecretari general va confessar que Orange Market va ser contractada per als actes de campanya de les eleccions autonòmiques i municipals de 2007 i les generals de 2008 i que aquestos es van finançar en part amb “diner negre”. En concret, va explicar que aquestes campanyes es van finançar a través de dues vies: la primera, amb les subvencions públiques que tenen assignades tots els partits amb representació parlamentària, i la segona, “amb aportacions en efectiu d’empresaris que tenien adjudicacions amb el govern valencià”, de manera que “és cert que el PP valencià es finançava amb diner negre”.

També va insistir que “les decisions més importants” sobre les campanyes les prenia l’expresident Camps en la seua condició de líder del partit i candidat a la reelecció. Segons Costa, va ser Camps, juntament amb l’expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino, qui va ordenar que el PPCV es finançara “amb diner negre” per a poder sufragar els actes.

L’exportaveu eximeix Camps

Després de Costa, aquest dilluns ha comparegut davant el jutge De la Mata l’exportaveu de la Generalitat i exconsellera Paula Sánchez de León, també com a testimoni, però la seua declaració ha anat en una línia completament oposada, segons fonts jurídiques consultades per Europa Press.

De fet, Sánchez de León s’ha ratificat també en el que ja va declarar en el mateix judici, en el qual va afirmar que en 2007 i 2008 “tot passava per Ricardo Costa” en el PPCV, de manera que eximeix una vegada més Camps de tota responsabilitat.

Després de l’exportaveu li ha arribat el torn al ‘número dos’ de la trama Gürtel, Pablo Crespo, a qui han avançat la declaració, que inicialment estava prevista per a dimecres vinent. Crespo sí que està investigat en aquesta causa i ha sigut traslladat a l’Audiència Nacional en furgó procedent de la presó, on compleix condemna de 37 anys i mig per la primera època d’activitats de la trama.

Dimarts serà el torn, entre d’altres, del capitost de Gürtel, Francisco Correa, al qual seguiran dimecres i dijous, respectivament, els seu subordinat i Álvaro Pérez, ‘El Bigotes’, els quals també en el citat judici van corroborar les suposades irregularitats comeses en el PP valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa