Diari La Veu del País Valencià
Protecció al taxi i registre voluntari de patinets, llum verda a la nova Ordenança de Mobilitat de València

Amb la introducció d’una disposició addicional per a protegir el sector del taxi, el ple de l’Ajuntament de València farà aquest dijous el primer pas per a l’aprovació de la nova Ordenança de Mobilitat de la ciutat, que suposarà la substitució de l’anterior normativa de circulació aprovada en 2010. Una ordenança que ja va nàixer en polèmica al si del mateix govern de La Nau, però que finalment serà previsiblement ratificada a l’hemicicle municipal amb els vots a favor de l’equip de govern després del seu pas per la Comissió d’Urbanisme aquest dilluns.

Una vegada el ple municipal aprove aquest nou projecte, que entre altres qüestions regula la mobilitat en la ciutat dels patinets elèctrics i dels ciclistes, i després de la seua publicació en Butlletí Oficial de la Província, començarà el compte enrere. La fase d’informació pública es perllongarà durant 30 dies per a després procedir a l’aprovació definitiva del text al ple.

El nou projecte inclou les esmenes realitzades en el primer esborrany per part dels diferents grups municipals i altres modificacions suggerides per les entitats assistents a la Mesa de la Mobilitat Sostenible celebrada el passat 12 de desembre. En aquest sentit, s’han atés les peticions realitzades per les diferents entitats relacionades amb les persones amb mobilitat reduïda, relatives a l’aparcament gratuït en les zones d’estacionament regulat, a la garantia d’accés a les àrees de prioritat residencial i a la seua petició de poder circular amb els vehicles de mobilitat personal per carrils bici i altres vies de major velocitat.

Registre i assegurança de patinets

Aquest reglament recomana a les persones usuàries de bicicletes o Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), com ara els patinets elèctrics, que contracten una assegurança per a fer front a la seua responsabilitat civil en cas d’accident, tot i que moltes persones ja tenen una assegurança de responsabilitat civil amb les seues assegurances de la llar. De la mateixa manera, el consistori valencià crearà un cens de vehicles en què les bicicletes i altres vehicles de mobilitat podran ser registrats a l’Ajuntament en cas d’obrir un registre l’àrea competent de supervisar el seu control, aportant la marca, model i número de bastidor a l’efecte d’identificació en cas de robatori, accident o estacionament indegut, entre d’altres.

El servei de Mobilitat ha analitzat un total de 136 emeses dels grups municipals a l’Ordenança de Mobilitat. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

Els patinets tipus A, aquells que no superen els 20 km/h i un pes de fins a 25 kg, podran circular per zones de vianants a una distància d’un metre dels ciutadans que van a peu i no podran superar els 10 km/h; en cas que el carril bici estiga a la vorera, els usuaris no podran superar els 15 km/h i si aquest vial es troba en la calçada podran anar fins als 20 km/h. Els patinets tipus B, amb una potència que arriba als 30 km/h i un pes de fins a 50 kg, no podran circular per zones per a vianants i sempre hauran d’anar per carrils bici i ciclocarrers, on no es pot superar els 30 km/h.

Pel que fa als patinets tipus C1 i C2, que poden arribar als 45 km/h i amb un pes de fins a 300 kg –es dediquen principalment al transport de persones i mercaderies–, sempre hauran d’anar pel carril bici o per la calçada. Tots els usuaris de patinets elèctrics hauran de dur llum i timbre en els vehicles, no podran dur passatgers –a excepció dels regulats per a aquest fi– i la normativa suggereix incloure zones reflectants en l’aparell per a implementar la seua visibilitat respecte a altres conductors i vianants.

Esmenes i peticions del taxi incloses

Davant les peticions del sector del taxi, s’ha afegit una disposició addicional a l’ordenança sobre les llicències de Vehicles de Turisme amb Conductor (VTC). Com ja va anunciar el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, aquesta disposició a l’ordenança estipula que l’Ajuntament vetlarà perquè es complisca la proporcionalitat d’un VTC per cada 30 taxis, per a així guardar la proporció que com a màxim estableix la legislació i la normativa reglamentària que la desenvolupa.

Pel que respecta a les esmenes dels diferents grups municipals, el servei de Mobilitat ha analitzat un total de 136 emeses dels grups municipals, de les quals 53 han suposat modificacions en el projecte: 13 han sigut acceptades i reproduïdes en la seua integritat i 40 estimades parcialment. Aquesta revisió ha implicat un total de 36 modificacions en l’ordenança, la qual no ha rebut cap al·legació en més del 50% dels seus apartats, especialment els dedicats a reordenació de la logística i la distribució a la ciutat.

Així mateix, s’han introduït diferents peticions: que les denúncies voluntàries d’infraccions es puguen realitzar de manera telemàtica i es tramiten les dades del denunciant de forma confidencial o la consideració de vianant de les persones que transiten portant a mà una moto o ciclomotor.

Comparteix

Icona de pantalla completa