Diari La Veu del País Valencià
Joan Ribó revalidaria l’Alcaldia de València, segons una enquesta de Compromís

L’alcalde de València, Joan Ribó, revalidaria la seua responsabilitat al capdavant d’un govern de progrés a la ciutat de València després de les eleccions del pròxim mes de maig. Aquesta és la conclusió principal de l’enquesta encomanada per Compromís per València a l’empresa GfK, que també determina, sobre una mostra de 908 persones, que la coalició valencianista és la que obté una intenció de vot superior en l’àmbit de la ciutat, amb un 27,6%.

L’estudi situa Compromís per València per davant de Ciutadans, amb un 21,4% en intenció de vot; a continuació se situarien el PSPV, amb un 17%, i el PP, amb un 16,2%. També obtindrien representació al consistori València en Comú (VeC), que juntament amb Esquerra Unida sumaria un 8,2%, i Vox, que apareix per primera vegada a l’hemicicle municipal, amb un 6,9%; la resta d’opcions abastaria en total el 2,8%.

Amb la traducció a escons segons aquestes dades facilitades per la coalició valencianista, Compromís seria la força més votada en les eleccions municipals a València i sumaria 10 regidors (un més que en aquest mandat), Ciutadans n’augmentaria també un fins a arribar als 7 i el PSPV en tindria 6, també un més que ara. Així mateix, el PP perdria quatre o cinc representants i es quedaria en 5 o 6 regidors, mentre que l’opció de VeC junt amb Esquerra Unida aconseguiria dos o tres regidors –ara la formació morada té tres representants al consistori– i Vox n’obtindria dos.

Ribó ha assegurat que “València mereix continuar amb un projecte plural, valent i que creu en la democràcia”, una situació que els resultats de l’enquesta validen donant entre 18 i 19 regidors al bloc d’opcions progressistes, format per Compromís, PSPV i VeC, amb el lideratge de la coalició valencianista.

Preferències per a liderar el govern

L’enquesta també indica que el veïnat de València es decanta per Joan Ribó com a l’opció que prefereixen al capdavant de l’Alcaldia de València amb un 30,9%. Per darrere, la segona opció preferida és la de la candidata del PP, María José Català, amb un 19,3%; el líder de Ciutadans –que encara s’ha de decidir en primàries– és el seleccionat per un 15,1% de les persones preguntades i un 12,3% es decanten per la candidata del PSPV, Sandra Gómez, mentre que un 5,2% tria l’opció de la candidata de VeC, Maria Oliver.

Pel que fa a la pluralitat del govern i la preferència dels pactes, les persones que votaran Compromís indiquen la seua preferència per arribar a acords amb el PSPV (un 77%) i VeC (un 62%), “dues formacions, les persones votants de les quals situen Compromís com a primera preferència per a arribar a pactes”, indica el comunicat de la coalició valencianista. Així, entre els socialistes, el 51% de votants del PSPV prefereix pactar amb Compromís, un 21% amb València en Comú i un 18% amb Ciutadans. En el cas de VeC, el 64% aposta per acords amb Compromís i el 59% amb el PSPV, segons les dades de l’enquesta.

Al bloc de dretes, un 57% de les persones que voten a Ciutadans preferirien pactar amb el PP i un 44% amb el PSPV, mentre que els simpatitzants dels populars advocarien per acords només amb opcions de dretes: un 70% amb Ciutadans i un 17% amb Vox. El mateix ocorre amb els votants de Vox, que preferirien pactar amb el PP (76%) i Ciutadans (70%).

L’estudi, realitzat de forma proporcional a totes les variables de sexe, edat, situació laboral i districte, determina, a més, que un 41,7% de la població de València valora la gestió realitzada en aquest mandat a la ciutat com a bona o molt bona, 15 punts per damunt de qui la valora com a roïna o molt roïna (un 24,6%). Aquesta enquesta encarregada per la coalició valencianista, amb un marge d’error de +/-3’25% i un interval de confiança d’un 95% en el cas més desfavorable, es va fer entre el 17 i el 20 de desembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa