Diari La Veu del País Valencià
L’horta arriba per quart any a la plaça de l’Ajuntament de València amb 55 punts de venda

Aquest diumenge 27 de gener torna ‘De l’horta a la plaça’ a la plaça de l’Ajuntament de València. En aquesta quarta edició, que serà de 10 a 16 hores, participen 55 punts de venda directa i dotze punts de degustació de menjar i begudes de productes agrícoles per tal d’acostar a la ciutadania valenciana projectes agrícoles de proximitat i compromesos amb el desenvolupament local sostenible. A més, Mercavalència presentarà el calendari de les ‘Mercafestes’, en què cada mes se celebrarà una festa en un mercat municipal per a donar la benvinguda a un producte de temporada i col·laborar en la seua difusió.

L’esdeveniment ‘De l’horta a la plaça’ és una mostra de la diversitat d’activitats econòmiques i socials que tenen base en l’horta de la ciutat de València i la seua àrea d’influència. La regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de l’Ajuntament de València, Consol Castillo, ha sigut l’encarregada de presentar aquesta iniciativa i ha subratllat “la riquesa del producte que es presenta”, que col·labora també a donar valor a l’horta periurbana “que alimenta la ciutat”. A més de les parades de producte agrícola fresc i elaborat a partir d’aquestos, hi haurà set llauradors de la tira de comptar de Mercavalència i dos del Mercat de Mosén Sorell, així com quatre projectes d’inserció sociolaboral a través d’activitats agrícoles impulsat pel Consell Agrari Municipal de València.

La particularitat d’aquest acte és que el producte és exposat o venut directament pel productor i compta amb característiques de qualitat ambiental o social avalada. Així, als diferents col·laboradors se’ls ha demanat certificats per a garantir que els seus productes siguen ecològics o tenen característiques de sostenibilitat ambiental o social. Al llarg de la jornada estan previstes tota una sèrie d’activitats dirigides a tot tipus de públics com, per exemple, animació infantil, actuacions musicals, exposicions, tallers i difusió d’entitats i projectes relacionats amb els mercats de proximitat que existeixen a la ciutat, la pesca, l’agroecologia i la sobirania alimentària.

La regidora Consol Castillo ha agraït que “any rere any la ciutadania responga a l’acte” i ha recordat que la política municipal encaminada a donar valor als productes de proximitat “està calant en la ciutadania”, que “està prenent consciència sobre la seua alimentació”. Aquest esdeveniment està organitzat per la Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de l’Ajuntament de València i el Consell Agrari Municipal de València i està coordinat per la Fundació Mundubat i Reas País Valencià–Xarxa d’economia alternativa i solidària. A més, compta amb la col·laboració de l’EMT, Cerai, Sav, Mercavalència, Tires de Comptar, PROAVA, CAECV, SPG Ecollaures, la Dinamo i diversos mercats de proximitat dels barris i pobles de la regió.

Calendari de ‘Mercafestes’

El diumenge i dins de ‘De l’horta a la plaça’, Mercavalència presentarà les ‘Mercafestes’, unes celebracions que cada mes es traslladaran a un mercat municipal diferent per a donar a conéixer un producte de temporada. Diumenge serà l’ocasió de les faves a la plaça de l’Ajuntament i posteriorment altres productes de proximitat tindran la seua pròpia festa, com ara les galeres (la festa serà al Mercat de Natzaret el 23 de febrer), els espàrrecs (al Mercat de Rojas Clemente, el 23 de març) o el maduixot (al Mercat de Russafa, el 13 d’abril).

“Quan érem xicotets sabíem quin producte era de temporada perquè estava en tots els llocs dels mercats municipals. Amb les ‘Mercafestes’ volem recuperar eixe esperit festiu associat a l’arriba dels productes”, ha exposat el regidor de Comerç i president de Mercavalència, Carlos Galiana. Les ‘Mercafestes’ seran una vegada al mes, un dissabte al matí d’11 a 14 hores, cada vegada en un mercat diferent i reuniran activitats per a totes les edats. A més, es realitzarà un taller infantil i hi haurà animació dins i fora del mercat i un photocall.

Comparteix

Icona de pantalla completa