Diari La Veu del País Valencià
Les organitzacions agràries porten fins a Brussel·les la petició de la clàusula de salvaguarda per als cítrics

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) i la Unió de Llauradors han demanat en la Comissió Europea l’aplicació d’una clàusula de salvaguarda per als cítrics, una “reciprocitat real” de les normatives europees en matèria fitosanitària, mediambiental i laboral i la renegociació dels tractats internacionals.

Així ho han explicat les dues entitats en sengles comunicats, després del debat celebrat en la Comissió d’Agricultura de l’Eurocambra sobre la crisi de la citricultura europea, a la qual han assistit el secretari general de la Unió, Carles Peris, i el president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, juntament amb una delegació del sector citrícola valencià i de la Conselleria d’Agricultura.

Peris ha qualificat d'”indignant” l’actitud del representant de la Comissió Europea davant la “falta d’autocrítica i desconeixement de la realitat”. “Semblava més un diàleg de besucs, malgrat els esforços dels eurodiputats espanyols, que un debat seriós i constructiu celebrat al si del Parlament Europeu”, ha asseverat.

El secretari general de la Unió ha criticat que el representant de la Comissió Europea haja dit que “han sigut les condicions internes de producció de les zones citrícoles espanyoles les que han causat problemes en la campanya actual amb la baixada de preus” i que les importacions de Sud-àfrica “no han augmentat significativament”, cosa que es “contradiu” amb les dades oficials de la Unió Europea.

Així mateix, la Unió ha traslladat als representants de la Comissió Europea una invitació per a visitar el territori valencià, conéixer la problemàtica actual de l’agricultura valenciana i “veure la realitat en què estan sumits els productors”.

“Les xifres no deixen lloc a dubtes”

En la mateixa línia, AVA-Asaja ha demanat al Ministeri d’Agricultura que pose en marxa “els ressorts necessaris” per a iniciar el procés encaminat a aconseguir la futura aplicació d’una clàusula de salvaguarda enfront dels cítrics procedents de tercers països, ja que els processos són llargs, per la qual cosa és “imprescindible posar-se ja”.

En aquest context, han apuntat que les xifres oficials del Ministeri de Comerç “no deixen lloc a dubtes”, ja que la pujada acumulada de les exportacions de cítrics egipcis a Europa entre 2014 i 2018 ha augmentat “un inquietant” 78,9%, amb 332.126 tones; a Turquia, l’increment ha sigut del 18,2%, amb 284.882 tones, mentre que a Sud-àfrica ha augmentat un 40,4%.

Aguado considera que aquesta situació “clama al cel” i que “cal posar en marxa els procediments necessaris per a determinar la conveniència d’aplicar possibles clàusules de salvaguarda”. Per això, ha criticat el “devastador impacte que sobre les rendes de milers de famílies està tenint l’actual crisi citrícola que travessem a Espanya”.

També ha apel·lat “a la necessitat inajornable que la Comissió Europea comprenga que és necessari aplicar criteris de reciprocitat a l’hora de signar tractats comercials, tant per a garantir la seguretat sanitària de la fruita que ens envien com per a equiparar la resta d’elements condicionants a fi d’assegurar que la competència podrà desenvolupar-se d’una manera mínimament equilibrada”.

Comparteix

Icona de pantalla completa