Diari La Veu del País Valencià
La fusió entre innovació i tradició protagonitza la presència valenciana en Fitur

Paella, orxata, falles, gaiates i moros i cristians, però també empreses, emprenedoria, tecnologia, innovació, música i cine. La mescla entre tradició i innovació és la protagonista de l’estand valencià a la Fira Internacional de Turisme (Fitur), que se celebra a Ifema fins al diumenge 27 de gener. De fet, la proposta valenciana per a la primera gran cita turística de l’any ha sigut posicionar el territori com una destinació ‘tech’ i intel·ligent, amb Benidorm com a ciutat abanderada.

Així, aquest dijous els principals agents del sector turístic van presentar els encants del territori al món acompanyats del president de la Generalitat, Ximo Puig; la vicepresidenta, Mónica Oltra; el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i els presidents de les diputacions, els representants dels patronats de turisme i els alcaldes de les principals localitats turístiques del país.

Una xifra sura en l’ambient: els 9 milions de turistes internacionals arribats en el darrer exercici. Aquesta és la fita aconseguida en 2018 i que es pretén superar en 2019, tot i el Brèxit. Unitat, esforç, treball conjunt, innovació i hospitalitat, les claus que tot el món ha destacat com a fonamentals perquè el País Valencià continue sent “una destinació singular”.

Tecnologia i emprenedoria

Molt més que una fira turística, Fitur és també un espai per a aprendre d’allò que es fa a altres llocs i on les empreses emergents poden trobar eixa espenta que necessiten per a donar a conéixer o consolidar el seu negoci. Per això, l’Institut valencià de tecnologies turístiques (Invat·tur), participa en Fitur amb un estand propi a la part empresarial on acull i acompanya diverses empreses turístiques emergents i les assessora.

En concret, enguany han participat 16 empreses que van des del món de les aplicacions mòbils fins a la inversió en apartaments turístics, totes lligades a la recerca de la millora de l’experiència turística. Són 16 empreses “de base tecnològica” i “exemple de bones pràctiques” que han tingut entre 15 i 25 reunions de les quals poden traure negoci. Segons expliquen alguns dels emprenedors presents, col·laborar amb Invat·tur els apropa a l’àmbit institucional i els permet participar en esdeveniments com Fitur, que poden determinar el seu futur.

“Això és el que significa de veritat una fira, que és vindre a treballar i concertar i lluitar pel negoci i la rellevància”, assegura Colomer. Per al secretari autonòmic de Turisme, el sector ja no es confon amb el de la construcció, sinó que es vincula amb el sector del coneixement i “tira del carro de la transformació digital” del País Valencià.

I és que la tecnologia i la innovació han sigut els eixos principals de la participació valenciana en Fitur, encapçalada per Benidorm (la Marina Baixa) i el seu nomenament com a primera destinació intel·ligent del món. En aquest sentit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va insistir en la necessitat de millorar cada dia. “Si no ens movem, anem enrere”, va apuntar. Així, va defensar que el turisme és eficiència i tecnologia però que no pot existir sense autenticitat, amabilitat i valors i que això és el que caracteritza el País Valencià i el converteix “en paradigma del turisme de qualitat i excel·lència”.

Per la seua banda, el secretari autonòmic de Turisme va anunciar que la implementació de les noves tecnologies en el turisme no es quedarà només a Benidorm i en les platges intel·ligents. I és que des de Turisme es prepara també el desenvolupament d’espais naturals i rurals intel·ligents, amb els quals es pretén potenciar un altre gran atractiu.

En aquest sentit, Colomer insisteix que aconseguir ser una destinació distinta és una cosa que “no et regala ningú, que cal lluitar-la cada dia”. Així, tant Puig com Colomer van aprofitar Fitur per a lloar tot allò aconseguit fins ara, en especial l’augment de la col·laboració públic-privada, però també per a llançar el missatge que cal continuar innovant i millorant.

World Paella Day

Tot i que la tecnologia van ser el principal element, la posada en valor del producte tradicional i autòcton ha sigut una constant a l’estand valencià. Les falleres, les gaiates, els moros i cristianes i la gastronomia més típica tampoc no van faltar. Diversos cuiners van preparar arrossos pas a pas perquè tothom poguera aprendre a cuinar-los i el suc de taronja, l’orxata i els fartons van estar sempre a la disposició dels visitants.

Però si algun producte va acaparar l’atenció del públic va ser la paella. De fet, el World Paella Day va ser, junt amb Benidorm, el principal protagonista del dia del País Valencià. Turisme València va aprofitar la cita per a promocionar el segon dia mundial de la paella, el World Paella Day, que se celebra aquest 20 de setembre i en el qual “per un dia”, se celebraran les paelles “siguen com siguen”, perquè “és una més que una recepta, és una cultura, una forma de viure i de compartir un plat que ens uneix a tots”, va explicar Sandra Gómez.

La primera tinent d’alcalde va celebrar que el World Paella Day 2018, en el qual es van llançar piulades amb l’etiqueta #WorldPaellaDay des de 40 països, que va ser trending topic en Twitter durant nou hores. Personalitats com el cuiner Jose Andrés, el futbolista Iker Casillas i el tenor Plácido Domingo es van unir a aquella celebració.

“Però els valencians som inconformistes, i volem més”, va insistir Gómez, que va assenyalar que l’objectiu d’aquest 2019 és que el 20 de setembre “no hi haja ni una sola persona que no piule sobre el World Paella Day”.

“Cine i turisme, maridatge impecable”

Si una cosa ha destacat en Fitur ha sigut la idea que cal innovar i obrir-se a nous mercats per a continuar sent atractius, i Turisme ha vist en el cine un bon aparador. Per primera vegada, la fira de turisme compta amb un espai destinat al cine, fet que “il·lusiona” al departament de Colomer perquè “és una manera rendible i eficient de guanyar posicions en el món”, ja que segons el seu parer, “el cine i el turisme tenen un maridatge impecable”.

Així, aprofitant l’ocasió, Turisme ha mostrat la seua voluntat de crear una film office d’àmbit autonòmic per a vertebrar totes les accions i convenis que la Generalitat ha signat amb diferents ciutats per a promocionar-les com a escenaris de pel·lícules. L’objectiu és que es venga el País Valencià com a escenari d’històries, però també es busca que es produïsquen pel·lícules i reportatges sobre el territori.

“Passen moltes coses en el nostre territori. És un gran escenari natural, arquitectònic, és una fàbrica d’emocions que sedueix moltes productores, molts directors i això ho hem de continuar conreant”, insisteix Colomer.

La campanya electoral es cola a Fitur

Per l’estand de Turisme Comunitat Valenciana han passat també la ministra de Turisme, Reyes Maroto; el president del PP, Pablo Casado; el precandidat de Ciutadans a la Generalitat, Toni Cantó, i el portaveu de la formació a l’Ajuntament de València, Fernando Giner. El torn del PPCV va ser dimecres amb la candidata a la Generalitat, Isabel Bonig, i la candidata a l’ajuntament de València, María José Català.

Bonig, Català, Cantó i Giner han sigut els encarregats de portar la campanya electoral a Fitur. Elles, criticant la gestió del Botànic en matèria turística; ells, considerant que “s’han perdut quatre anys” per a posicionar València a l’avantguarda del Mediterrani. “Enfront del missatge que envien alguns, des de Ciutadans diuen welcome a tothom a la Comunitat Valenciana”, va assenyalar Cantó.

Per la seua banda, els representants del govern del Botànic han aprofitat la cita turística per a posar en valor tot allò fet en aquestos quasi quatre anys de legislatura: l’augment del nombre de visitants, el creixement de la despesa dels turistes que visiten el País Valencià, la unitat del sector, la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat i la potenciació de la col·laboració pública i privada.

Comparteix

Icona de pantalla completa