Diari La Veu del País Valencià
El nou Pla del Cabanyal preveu vora 800 vivendes públiques i el reallotjament del veïnat del Bloc Portuaris

El nou Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar (PEC) era una de les propostes amb què el govern de la Nau va arribar a l’Ajuntament de València i ara, a quatre mesos d’eleccions i després de més de tres anys de legislatura, arriba. Aquest pla contempla l’enderrocament del conegut com a Bloc Portuaris per a la construcció de dos nous edificis en aquest espai, però abans es construirà un altre edifici al solar del Clot, on “es reallotjaran els residents i propietaris que s’acullen al programa ARRU (Àrea de Rehabilitació i Renovació Urbana)”. Així ho ha explicat aquest dijous el regidor d’Urbanisme del consistori valencià, Vicent Sarrià, qui ha destacat que amb aquest pla es vol recuperar la permeabilitat del Cabanyal al mar, recuperar la població que va abandonar el barri i atraure’n de nova i oferir infraestructures dotacionals al barri sense recórrer a l’expropiació”.

El PEC projecta la construcció de 768 noves vivendes en un total de cinc unitats d’execució i sense comptar amb les 274 vivendes lliures del PAI (Projecte d’Actuació Integral) d’Eugenia Viñes, conegut com a PAI de les Piscines. De les 768 noves vivendes plantejades, 288 seran de Protecció Oficial, 192 tindran la categoria de vivenda lliure i altres 288 seran per a allotjament dotacional destinat a persones majors de 65 anys, menors de 35 anys i col·lectius vulnerables. El projecte també planteja la creació d’un total de 1.250 places d’aparcaments públics, cinc d’aquestos en edificació d’altura (amb una capacitat de 1.012 places) i també hi ha una altra proposta d’aparcament en subterrani al carrer de Pavia, amb una capacitat per a 238 places.

El règim d’altures es manté en tres, planta baixa i dues altures, excepte en algunes zones d’eixample i pel que fa a la limitació d’habitatges turístics serà del 10% en la zona de Doctor Lluch cap a Serradora; del 30% de Serradora cap a la mar, i del 40% en el PAI d’Eugenia Viñes “per a evitar saturació i concentracions indesitjades”. El PEC afecta una superfície d’1.463.244 metres quadrats, amb 109.880 metres quadrats més de zones verdes. Un altre dels aspectes destacats per Sarrià és que aquest pla “permetrà desbloquejar amb un projecte actualitzat i modernitzat el PAI d’Eugenia Viñes, completar el parc de Doctor Lluch i resoldre d’una manera satisfactòria la connexió de Blasco Ibáñez amb el conjunt del Cabanyal”.

L’aprovació, en abril?

La inversió que estima l’Ajuntament per a l’execució d’aquest pla és de 12 milions d’euros, tot i que, com ha explicat Sarrià, s’ha decidit que el PEC passe per la Comissió d’Urbanisme i després s’aprove al ple municipal, en compte de recórrer al tràmit d’aprovar-lo a la Junta de Govern Local. Una vegada ratificat al ple, el PEC haurà de passar al període d’exposició pública durant 45 dies i previsiblement al ple municipal d’abril s’aprovarà provisionalment aquest projecte per a traslladar-lo a la Generalitat i que també l’aprove.

Entre les novetats d’aquest pla, dissenyat pels urbanistes Gerardo Roger i Luis Casado, està l’aprofitament de sòls dotacionals i no arribar a expropiar. A més, es busca –tal com han exposat els urbanistes i queda explícit en el projecte– temperar l’increment de preus del sòl i habitatge i pal·liar els processos de gentrificació, amb la creació d’un Parc Públic Estable d’Habitatges en Lloguer Social de gestió pública o concertada, així com amb la regulació dels Habitatges Turístics. Al mateix temps, els aparcaments públics seran gestionables a preus assequibles d’arrendament per al veïnat.

Zones verdes, jardins i canvis en l’estació de trens

Així mateix, el PEC preveu un increment substancial dels sòls dotacionals públics destinats a zones verdes i jardins, així com a equipaments socials públics. L’àrea d’Urbanisme municipal es proposa, a més, enriquir el teixit social, atribuint, a més de l’ús residencial, els usos terciaris de comerç, oficines i singularment l’hoteler en una localització emblemàtica pròxima a la trobada d’Eugenia Viñes amb Marcos Sopena. De la mateixa forma, en la trobada de l’avinguda dels Tarongers i Serradora, es disposa una àrea d’ús educativocultural de caràcter Universitari.

Dins del PEC també es preveu canviar l’ordenació urbanística de l’Estació del Cabanyal. Així, l’estació deixarà de funcionar com a rotonda i es construirà una rotonda entre l’estació i l’avinguda de Blasco Ibáñez. L’altra cara de l’estació, que dona al barri del Cabanyal, serà enjardinada.

Comparteix

Icona de pantalla completa