Diari La Veu del País Valencià
Brussel·les inicia un procediment d’infracció a l’Estat per incompliments en la seguretat ferroviària

La seguretat ferroviària situa l’estat espanyol en el punt de mira de Brussel·les. La Comissió Europea ha obert un procediment d’infracció a l’Estat perquè creu que les tècniques i els procediments dels organismes que investiguen accidents i incidències no s’ajusten a la normativa comunitària.

Segons ha anunciat l’executiu de Juncker aquest dijous, els mètodes “no compleixen amb els requisits de la legislació de la Unió Europea”, concretament amb el que marca la directiva sobre Seguretat Ferroviària de 2004. L’Estat té ara dos mesos per a respondre a les preocupacions de Brussel·les i evitar que, en última instància, la infracció acabe amb el cas al Tribunal de Justícia de la UE.

Les deficiències identificades per l’executiu comunitari es troben en “la manera en què els accidents i les incidències són investigades” per la Comissió d’Investigació d’Accidents Ferroviaris (CIAF), que depén del Ministeri de Foment. Entre les investigacions en curs de la CIAF hi ha l’accident per la solsida a Vacarisses (el Vallès Occidental), ocorregut en novembre, que va causar la mort d’un dels passatgers i desenes de ferits.

A més, l’expedient obert per Brussel·les també posa en dubte les tècniques de supervisió de l’Agència Estatal de Seguretat Ferroviària (AESF). Entre les competències d’aquesta agència hi ha “l’ordenació i la supervisió de tots els elements del sistema ferroviari”, com ara infraestructures, material i operació. A més, també és l’organisme encarregat d’expedir, renovar o revocar els certificats de seguretat a les empreses ferroviàries, així com les autoritzacions de seguretat dels administradors d’infraestructura.

Comparteix

Icona de pantalla completa