Diari La Veu del País Valencià
El Brèxit, les eleccions i les inversions estatals: els reptes a salvar pel sector turístic en 2019

Fitur no és només una exposició de destinacions turístiques i un estand per a fer visibles les virtuts i atractius dels territoris. La trobada és també un fòrum de negoci i discussió entre els diferents agents que componen el sector turístic. Això ho ha tingut en compte enguany Turisme Comunitat Valenciana, que ha preparat dins del seu estand diversos espais per a les trobades entre empreses i sector.

De fet, com a novetat en 2019, s’ha celebrat per primera vegada una trobada entre empresaris hotelers i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, en què s’han analitzat els principals reptes del sector per al proper any i també a mitjà i llarg termini. La secretària general d’Hosbec, Nuria Montes, va ser l’encarregada de posar sobre la taula el minut i resultat del sector al País Valencià i d’explicar els reptes als quals s’enfronta. Entre les preocupacions destaca el Brèxit, l’any electoral, l’estacionalització i les baixes inversions dels Pressupostos Generals de l’Estat a Alacant. Entre els punts positius, el bon funcionament de la ciutat de València i l’augment de la rendibilitat turística i la diversitat de mercats que visiten el territori.

La tranquil·litat i la continuïtat són, segons Montes, allò que marcarà la temporada turística en 2019 tot i que hi haurà algunes “xicotetes ombres” que puguen enfosquir els bons resultats obtinguts en 2018. Segons explica, el que es trasllada des de les turoperadores i les agències de viatges és que es “mantindrà la velocitat de creuer del darrer any. Estem molt tranquils pel que fa a la temporada turística”, assegura.

Brèxit i any electoral

En termes generals, el Brèxit és la principal preocupació del sector hoteler. Tot i això, des d’Hosbec consideren que el rebuig del parlament britànic a l’acord desembocarà en el fet que finalment els britànics es queden en la Unió Europea. “Cal dissenyar l’escenari adequat perquè a decisió de reversió del Brèxit es puga donar amb totes les garanties, però sabem que la Unió Europea està posant totes les catifes roges perquè això passe”, ha explicat.

Tot i que reconeixen que el Regne Unit és un mercat molt important per al turisme valencià, des d’Hosbec tenen “dubtes que el Brèxit puga afectar d’una manera greu”. En aquest sentit, asseguren que els britànics ja venien al País Valencià abans que l’estat espanyol entrara en la Unió Europea i asseguren que en el cas que isquen ho continuaran fent. “Però sí que és cert que és molt més senzill i molt més fàcil i molt més segur viatjar dins del marc de la Unió Europea”, remarquen.

La principal diferència respecte a la campanya turística de 2018 és que 2019 és any electoral. Així, Montes explica que “sempre els anys electorals són anys que en el mercat espanyol poden generar incertesa”. No obstant això, consideren que la cita amb les urnes “tampoc afectarà en el tema vacacional”. I és que segons expliquen des d’Hosbec, per al turista estatal les vacances s’han convertit “en un dret adquirit al qual és molt difícil renunciar” i han començat a escalar posicions en el criteri de prioritat de despesa.

Inversions estatals i hospitalitat

Una de les qüestions que més han decebut Hosbec i que consideren que serà un problema per al desenvolupament de les futures campanyes turístiques és la baixa inversió que el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat preveu per a la demarcació d’Alacant. Montes considera que a Alacant preocupa que no s’invertisca en el bypass que connecta la ciutat amb l’aeroport. D’altra banda, consideren que l’aeròdrom, que en 2018 va rebre vora 14 milions de visitants, està “absolutament col·lapsat” i que necessita una ampliació “que ni es veu en els pressupostos actuals ni està previst per als propers anys”.

L’estacionalitat, segons explica Montes, és encara un problema per al sector al País Valencià, especialment a la demarcació de Castelló. Tot i això, ha celebrat que s’està treballant per a “trencar eixa barrera” potenciant el turisme esportiu per a la temporada d’hivern.

València ocupa l’espai que li correspon

Però si hi ha alguna cosa que s’ha lloat des d’Hosbec ha sigut el funcionament turístic de la ciutat de València que “està ocupant l’espai que es mereixia com a quarta capital de l’estat, posició que els darrers anys no estava ocupant”. Així, Montes considera que València “ho està fent molt, molt bé tant en turisme de negocis i congressos com en el mercat vacacional”.

Entre els punts forts, Montes destaca que el 60% dels turistes que visiten València són estrangers. El grup majoritari –el 10%– són turistes britànics. “Això és una extraordinària fortalesa per a la ciutat”, celebra. De nou, Hosbec ha aprofitat per a rebutjar la taxa turística i ha considerat que penalitzaria València perquè les seues principals competidores –Bilbao, Barcelona i Sevilla– no en tenen.

“La llei és molt bona solució”

D’altra banda, en resposta a la proposta de la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, de derogar l’article de la Llei d’Oci, Turisme i Hospitalitat referent a la necessitat d’un requisit de compatibilitat urbanística, Montes assegura que “no estan d’acord”. “Som ferms partidaris que la llei és molt bona solució”, va indicar. En aquesta qüestió ha sigut molt més clara que Toni Mayor, president de la patronal hotelera, que no es va pronunciar d’una manera tan directa.

De fet, Montes assegura que apartaments turístics al País Valencià hi ha des de fa més de 50 anys i que el problema s’ha creat quan s’han començat a llogar pisos que estan destinats a vivenda. Defensa que la diferència entre ara i abans és que les estades actuals en pisos turístics són molt curtes i abans el que es feia era llogar pisos a famílies que estaven entre una setmana i un mes. Al seu parer, aquest era un perfil de turista que s’implicava amb l’apartament, en tenia cura i inclús repetia diverses vegades.

En aquesta línia, Montes ha apuntat que cal que els municipis s’impliquen en la regulació dels apartaments turístics i que “una altra cosa és que hi haja municipis que no han fet el seu Pla General d’Ordenació, cosa que és un problema del municipi, no de la llei”. Així, considera que “no es pot establir una solució unitària” a tot el territori perquè és “injust”: “La situació de Benidorm no té res a veure amb Torrevella, Morella o Castelló”, ha manifestat.

Comparteix

Icona de pantalla completa