Diari La Veu del País Valencià
Un túnel submarí connectarà el Port de València amb el de Sagunt

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dimecres al migdia la firma d’un protocol entre el Ministeri de Foment, la Generalitat i l’Autoritat Portuària de València (l’APV) per a dur a terme la construcció d’un accés nord al Port de València mitjançant un túnel submarí. Aquesta era una proposta que ja es plantejava l’APV en febrer de 2018 i amb la qual se sent còmoda la Generalitat, segons ha assegurat Puig en declaracions als mitjans.

Puig, que ha fet aquest anunci després de rebre en audiència el president de l’APV, Aurelio Martínez, ha defensat aquesta “solució” perquè evita o redueix “les afeccions en l’entorn urbà i en l’horta”.

Per a dur a terme aquest projecte es preveu una inversió de vora 400 milions d’euros, que seran aportats al 50% pel Ministeri de Foment i l’APV. Els PGE de 2019 ja tenen pressupostat l’estudi informatiu, però encara faltarà l’informe tècnic d’aquesta infraestructura, que s’està realitzant en l’actualitat. A falta de les modificacions que es puguen derivar d’eixe darrer informe, es preveu que l’entrada del túnel comence prop del Port Sa Platja.

A banda d’aquest anunci, Puig també ha informat que en febrer es licitaran totes les parcel·les de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del port, que previsiblement estaran adjudicades en la seua totalitat a l’abril, ja que “hi ha molta més demanda que l’oferta plantejada”. Segons el president de la Generalitat, el desenvolupament de la ZAL suposarà la generació de 2.000 llocs de treball. També, respecte de la ZAL, Martínez ha lamentat que només hi ha una desena de parcel·les perquè “és una ZAL menuda, de 60 hectàrees, amb 30 d’útils”, i que això suposarà que “s’hi queden fora algunes empreses interessants per al Port”.

Puig, a més, ha anunciat que “en les pròximes setmanes” se signarà un acord entre la Generalitat, l’APV i Adif per a desenvolupar una àrea de transport intermodal a la Font de Sant Lluís. El president de la Generalitat també s’ha referit a la nova terminal de passatgers per a destinacions internacionals, les Balears i creuers, de la qual eixiran els plecs de condicions al març.

Comparteix

Icona de pantalla completa