Diari La Veu del País Valencià
Justícia actuarà d’ofici en l’exhumació de víctimes soterrades en fosses comunes de cinc municipis

La Conselleria de Justícia destinarà enguany 614.500 euros, entre subvencions i acció pròpia, per a excavar fosses i identificar i exhumar víctimes de la Guerra Civil i el franquisme i actuarà de forma directa en fosses comunes de Paterna, Godella, Castelló de la Plana, Benissa i Monòver.

Segons ha informat la Generalitat en un comunicat, la consellera Gabriela Bravo ha explicat als representants d’una vintena d’entitats memorialístiques les actuacions en matèria d’excavació, identificació i exhumació de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme que estan en fosses comunes al País Valencià. La consellera també ha explicat els detalls del contracte pel qual la Generalitat actuarà directament en les fosses comunes citades abans. Per a això, convocarà un concurs per a adjudicar un contracte en març per un import de total de 164.500 euros i les empreses interessades a concórrer tenen de termini per a fer-ho fins al pròxim 30 de gener.

L’empresa adjudicatària haurà de dur a terme totes les labors d’indagació i investigació, localització-delimitació, exhumació i estudi antropològic de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista en les fosses assenyalades, d’acord amb els procediments protocol·laris exigibles. A més, l’empresa contractista haurà de presentar un pla d’intervenció detallat per a la prestació del servei.

El contracte també preveu que l’empresa contractista ha de desenvolupar, amb les màximes garanties de rigor científic, les actuacions previstes en les ordres de treball –prospeccions, recollides en superfície, excavacions de fosses i, si escau, exhumacions i recuperacions–, ajustant-se als protocols i amb els permisos preceptius d’intervenció arqueològica i tots els altres que facen falta.

Així mateix, l’empresa contractista ha de preservar i custodiar les restes òssies i no òssies fins al seu dipòsit en el lloc que determine l’organisme de contractació, d’acord amb la normativa aplicable.

A més d’aquesta iniciativa per la qual la Generalitat actuarà d’ofici en les fosses esmentades, en 2019 també es destinaran un total de 450.000 euros a subvencions per a actuacions d’obertura de fosses i exhumacions. A aquesta línia d’ajudes poden presentar-se ajuntaments i mancomunitats, així com associacions sense ànim de lucre.

En aquest sentit, Bravo ha anunciat que la Generalitat finançarà el 100% l’actuació. A més, s’avançarà el pagament de la subvenció fins al 30% de l’import perquè els beneficiaris de l’ajuda no hagen d’avançar cap fons. En casos justificats –i previ acord del Consell– aquest avançament podrà arribar fins al 50% de la suma total.

La consellera ha reconegut que hi ha hagut més demora de l’esperada per a posar en marxa aquestes iniciatives perquè en la Conselleria de Justícia “s’ha hagut de fer un treball previ organitzatiu i administratiu perquè, en aquesta matèria, el Consell anterior no havia fet absolutament res i va ser a partir de juliol de 2015 quan partim de zero”.

Comparteix

Icona de pantalla completa