Diari La Veu del País Valencià
Les llúdries tornen al Túria i reclamen el seu espai per primera vegada en dècades

Voluntaris de la Fundació Limne han detectat rastres de la presència de llúdries en el tram baix del riu Túria al seu pas per Quart de Poblet (l’Horta Oest), una troballa que es produeix després de dècades en què aquest animal ha estat a punt de desaparéixer dels rius.

Així, segons assenyala l’Ajuntament de Quart de Poblet en una nota de premsa, només quedaven alguns exemplars a la conca del riu Bergantes, al nord del territori valencià. Les llúdries van estar “a punt de desaparéixer dels nostres rius durant la segona meitat del segle XX” però ara tornen “a reclamar el seu espai”, indiquen des del consistori, i argumenten que “així ho demostra la recent troballa de rastres en el tram baix del Túria, a les localitats de Quart de Poblet i Paterna”. En la nota s’explica que “les pistes de la presència d’aquest esquiu mamífer les formen els excrements amb els quals les llúdries marquen territori, així com per les seues petjades o les restes de preses”.

Voluntaris de la Fundació Limne, que treballa en la recuperació de les riberes i el seguiment de la fauna aquàtica en col·laboració amb l’Ajuntament de Quart de Poblet i la fundació Aguas de Valencia, han detectat diversos senyals en els assuts del tram baix, arribant fins a l’assut del Repartiment, on se situa la infraestructura hidràulica que canalitza les aigües del Túria cap a les séquies de l’horta i on, pròpiament, acaba el riu en quedar sense cabal.

El tram del Túria que passa per Quart de Poblet està sent objecte d’una restauració ecològica en la qual participen la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i l’Ajuntament. “El manteniment de cabals ecològics, unit a la restauració, poden propiciar que les llúdries s’assenten en el tram baix del Túria, més enllà de les incursions puntuals que s’estan detectant”, ha assenyalat el primer tinent d’alcalde, Juan Medina.

Des del consistori remarquen que la millora en la qualitat dels ecosistemes fluvials, tant de l’aigua com de la ribera, “propicien el ressorgiment de la llúdria en els nostres rius, on troben menys pressions, major disponibilitat de preses, connectivitat entre espais naturals i una millor qualitat”. Des de Limne també assenyalen que “després de certs episodis de pluges s’observa en el tram baix del Túria, no solament un augment important de cabal, sinó també una major densitat de preses, com les anguiles, afavorint que les llúdries s’endinsen fins a quasi arribar al llit nou del riu”. Per això, des de l’Ajuntament asseguren que “avançar en eixa línia pareix ser clau per a aquest mamífer que, lluny de les pressions que patia antany, colonitza cada vegada més territori”.

La troballa a Quart de Poblet i Paterna forma part d’un estudi més ampli coordinat per les fundacions Limne i Aguas de Valencia en el qual s’estudia la seua presència en tot el territori valencià. Després de la primera anualitat de l’estudi, les fundacions organitzadores constaten el bon estat de les poblacions i assenyalen que s’ha produït una important expansió en el nord de la demarcació d’Alacant, colonitzant la pràctica totalitat del Serpis, d’on no es tenien dades des dels anys seixanta.

Comparteix

Icona de pantalla completa