Diari La Veu del País Valencià
Zaplana millora després d’un mes ingressat i espera que s’atenga la seua petició de llibertat

L’estat de salut i anímic de l’expresident de la Generalitat i exministre Eduardo Zaplana ha experimentat certa millora després d’un mes d’ingrés a l’hospital La Fe de València i espera amb expectació els possibles canvis de criteri de la jutgessa i del fiscal sobre la seua petició de llibertat. L’atenció rebuda en l’últim mes, en règim d’aïllament hospitalari, ha permés Zaplana recuperar al voltant de quatre quilos dels deu que havia perdut des del seu ingrés a la presó de Picassent el passat 24 de maig, en qualitat d’investigat per suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.

Aquesta pèrdua de pes, unida a la depressió del sistema immune que pateix com a malalt de leucèmia, havien alarmat tant els sanitaris que l’atenien a la presó com als especialistes de la Fe, que han emés informes sobre aquest tema. Fonts mèdiques han explicat a EFE que el servei d’endocrinologia de la Fe li està administrant una dieta amb suplements hiperproteics i que en la seua estada a l’hospital ha experimentat una millora també en la pell, encara que no en les articulacions, on els problemes causats per la malaltia podrien ser irreversibles.

Segons ha explicat a EFE l’advocat de Zaplana, la millora respecte al passat 18 de desembre, quan va ser traslladat des de la presó de Picassent a la Fe, és “indubtable”, ja que el també expresident del PPCV i exdirectiu de Telefónica té “millor aspecte”. La representació legal de Zaplana ha demanat fins a cinc ocasions la seua posada en llibertat provisional, l’última el 28 de desembre, argumentant sempre que el seu estat de salut és incompatible amb el risc de fugida. Encara que encara no hi ha resposta a l’última petició de llibertat, la titular del Jutjat d’Instrucció número 8 de València ha reclamat a la Fe la història completa del pacient, que serà remesa des de l’hospital a l’Institut de Medicina Legal (IML) per a la seua anàlisi per part de metges forenses.

Aquests metges hauran de contestar diverses preguntes que planteja la jutgessa instructora, tals com si l’estat de Zaplana és terminal, si les malalties que pateix són conseqüència del trasplantament de medul·la al qual va ser sotmés en 2015 i si està atés correctament.

Enfront d’aquesta petició de la jutgessa, la representació legal de Zaplana va reclamar que se suprimira la paraula “terminal” per no estar referit a cap concepte judicial i també que els forenses del IML es pronunciaren sobre si donen suport o contradiuen els informes emesos pel servei d’Hematologia de la Fe i la Societat Espanyola d’Hematologia.

Des de l’entorn de la família de l’expresident es lamenta que, malgrat el seu estat de salut, se’l puga visitar només 45 minuts a la setmana i s’impedisca expressament a la seua dona acompanyar-lo a l’hospital. Així mateix, insisteixen a reclamar que s’agiliten les diligències judicials “per a no continuar perjudicant la salut d’una persona que, cal recordar-ho, no està condemnada i manté intacta la seua presumpció d’innocència”. La família de l’exministre està convençuda que Zaplana està sent investigat almenys des de 2015, mitjançant seguiments i enregistraments.

El CGPJ respon a les signatures de Noves Generacions

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha respost a l’expresident de Noves Generacions de València José Luis Bayo, qui el passat 10 de gener va presentar en aquest òrgan 10.000 signatures instant a l’excarceració de l’exministre i expresident Eduardo Zaplana, que té “vedat” dictar instruccions als jutges “sobre l’aplicació o interpretació jurídica que duen a terme en l’exercici de la seua funció jurisdiccional”. L’assumpte ha sigut tractat en la Comissió Permanent del CGPJ celebrada aquest dijous, que ha pres coneixement de l’escrit sol·licitant, però l’òrgan de govern dels jutges recorda als promotors de la recollida de signatures que tant l’article 117 de la Constitució com el 12 de la Llei orgànica del Poder Judicial (CGPJ) li prohibeixen dictar instruccions de caràcter general o particular dirigides a jutges o tribunals.

Comparteix

Icona de pantalla completa