Diari La Veu del País Valencià
Ciutadans frustra la rebaixa de la barrera electoral valenciana que prometia en campanya

Sense sorpreses. La nova llei electoral no regularà les properes eleccions del mes de maig ja que aquest dijous, en el debat i votació final a les Corts, no ha aconseguit finalment els 66 vots a favor que necessitava per a la seua aprovació. Tal com ja havien anunciat, els populars i Ciutadans s’han oposat a aquesta nova normativa, que entre altres aspectes recull la rebaixa de la barrera electoral del 5% al 3%, la inclusió del vot preferencial i la celebració de primàries. La proposició de llei ha obtingut 52 vots a favor, 36 en contra i 0 abstencions.

Els tres grups parlamentaris que van impulsar aquesta nova normativa es mostraven confiats a l’inici de les negociacions perquè el partit d’Albert Rivera s’havia sumat a la iniciativa legislativa. No obstant això, la formació taronja va decidir canviar totalment la seua postura quan la llei estava ja en els tràmits finals parlamentaris. La decisió la van argumentar al·legant que la reforma electoral no era adequada perquè no incloïa la circumscripció única.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha lamentat que Ciutadans i el PPCV hajen decidit “quedar-se en la llei de 1987” i no “avançar en democràcia”. “El que hui votem cadascú quedarà marcat per sempre. El meu grup vota a favor perquè volem un sistema electoral adaptat al nostre temps”, ha manifestat el parlamentari.

El diputat de Ciutadans Emigdio Tormo ha volgut recordar que la seua formació està a favor de la rebaixa del llindar electoral, però que hi ha certs aspectes de la proposició de llei, com ara el vot preferencial, que resulten “realment complexos d’aplicar”.

Antonio Montiel, de Podem, ha retret a Ciutadans que al principi estiguera d’acord amb aquesta reforma, però “les enquestes els han fet desistir”, i els ha acusat d’anar “improvisant”, d’estar “pendents de les eleccions de buscar el suport de la ultradreta més reaccionària d’Europa”.

La bancada dels populars ha romàs pràcticament buida fins que els ha tocat intervindre en el debat. El diputat Luis Santamaría ha assegurat que l’únic objectiu d’aquesta reforma era baixar la barrera electoral “per a quedar bé amb Esquerra Unida”. A més, Santamaría ha explicat que el fet que el seu partit no haja presentat cap tipus d’esmena a la normativa és perquè el Botànic no va voler dialogar amb ells des del moment en què la registraren.

Comparteix

Icona de pantalla completa