Diari La Veu del País Valencià
València crea la primera agència d’ocupació de l’Estat amb perspectiva de gènere

El 62% de les persones desocupades inscrites en Labora –nou nom de l’antic Servef– són dones i només el 10% dels contractes nous que es van fer a dones en 2018 van ser indefinits. Davant d’aquestes xifres, la Regidoria de Desenvolupament Econòmic Sostenible de l’Ajuntament de València ha creat la primera agència de desenvolupament local de l’Estat amb perspectiva de gènere i dirigida a combatre la desocupació de les dones valencianes. Així ha presentat en roda de premsa la plataforma #TreballemIguals la regidora Sandra Gómez, qui ha dit que la seua voluntat és “combatre la desigualtat laboral que hi ha entre homes i dones a València” i que s’integra dins de la marca de València Activa.

Tot i que la desocupació ha descendit a la ciutat els darrers anys, Gómez ha destacat “la greu fractura laboral” que hi continua havent entre homes i dones a València. En eixe sentit, la regidora ha recordat que des de 2015 hi ha hagut un descens de quasi 16.000 desocupats menys a la capital del Túria, dels quals només 5.000 són dones, és a dir, “l’atur ha descendit el doble en homes que en dones”. A més, un altre aspecte que ha volgut destacar és la precarització de l’ocupació femenina, ja que el 60% del total de contractes a jornada parcial han recaigut sobre les dones.

Pel que fa a eixa desigualtat laboral, Gómez ha explicat que “no només és que patim més les xifres de desocupació o que tinguem menys oportunitats a l’hora d’accedir a un treball, sinó que a més quan accedim a un treball ho fem en pitjors condicions”. Així, la regidora ha ressaltat la major “precarització” i, per això, ha indicat que des de l’Ajuntament han posat en marxa aquesta agència amb l’objectiu d’impulsar i millorar el treball de les dones i així “combatre la bretxa que existeix al mercat laboral”.

L’agència comptarà per a aquest any amb un pressupost de 369.423 euros i es preveu que beneficie més de 1.600 dones. Al respecte, Gómez ha indicat que és “una acció pionera”, ja que “no es tracta de programes, sinó d’una agència de desenvolupament local en femení, perdurable i estable”. Els tretze centres de Barris per l’Ocupació tindran una unitat d’igualtat laboral des d’on atendran tant a dones desocupades com a aquelles que volen millora d’ocupació o treballadores que volen promocionar o emprendre.

Els requisits per a inscriure’s en aquesta agència són ser dona i estar empadronada a la ciutat, estar inscrita a València Activa i estar inscrita com a demandant d’ocupació o millora d’ocupació en Labora. L’agència treballarà sobre quatre problemes: principalment, la desocupació; la precarització laboral; l’exclusió social a les víctimes de la violència de gènere, dones procedents d’entorns propicis a l’exclusió social o població amb dificultats, i el sostre de cristall.

“En un moment en què sembla que totes aquestes accions positives per a les dones sembla que siguen entredites”, la regidora Gómez ha subratllat “la voluntat de l’Ajuntament” per posar en marxa aquestes mesures. “Nosaltres volem reforçar la lluita contra la desigualtat de gènere i, a més, en un àmbit especialment existent”, ha dit la regidora, qui ha continuat: “Volem promoure que qualsevol persona i sobretot les dones mai troben cap límit per a ser el que vulguen ser pel mer fet de ser dones”.

Comparteix

Icona de pantalla completa