Diari La Veu del País Valencià
El veïnat del Cabanyal plantarà arbres per a defensar l’horta urbana enfront del pla urbanístic

Sota el lema ‘Per la defensa de la diversitat i biodiversitat del barri’, l’associació Cabanyal-Horta ha convocat per al dissabte 26 de gener a veïnat i simpatitzants a plantar arbres per quart any consecutiu per a celebrar el Dia de l’Arbre del País Valencià, que se celebra cada 31 de gener, en el recuperat i transformat en horta urbana solar del Clot, al costat del Bloc Portuaris, segons ha indicat l’associació en un comunicat. Amb aquest acte busquen defensar l’horta urbana autogestionada enfront del Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar (PEC), que contempla un bloc residencial en aquest espai per a allotjar els residents del Bloc Portuaris.

Cabanyal-Horta ha iniciat aquesta campanya de defensa de l’espai verd davant l'”emergència creada per la recent controvèrsia pública sobre el futur del Bloc de Portuaris i els seus habitants, que en recents setmanes sembla inclinar-se cap a la demolició de l’edifici i la construcció a curt termini del bloc residencial inclòs en el PEC en els terrenys ara ocupats per l’horta urbana”. La convocatòria inclou una concentració i una assemblea per a generar propostes de solucions i activitats.

Aquesta activitat serà el punt de partida de les activitats per a “aconseguir la supervivència, ampliació i reconeixement d’aquest espai singular construït sense suports institucionals rellevants”, han expressat des de l’associació. A més, pretén defensar l’espai transformat en parc i hort urbà de manera autogestionada “contra l’urbanisme depredador, especulatiu i cec davant les realitats del barri que representa el PEC”.

El col·lectiu ha reclamat el reconeixement d’aquest projecte construït mitjançant el treball diari de veïns i ha censurat els “plans municipals de destruir aquesta zona verda, espai educatiu i horta urbana amb la construcció en el mateix lloc d’un bloc residencial semitancat de cinc plantes inclòs en el PEC publicat en novembre de 2018”, “a pesar que Cabanyal-Horta ha mantingut contactes amb diferents regidories municipals des dels primers passos del projecte”, ha agregat.

“Urbanisme especulatiu i depredador”

Cabanyal-Horta reclama als responsables municipals una solució per al Bloc de Portuaris que “respecte escrupolosament el dret a l’habitatge de tots els seus habitants actuals, independentment de la seua situació econòmica, i que no passe per un urbanisme especulatiu i depredador de sòl, energia i recursos naturals, que prioritza els interessos econòmics de les grans constructores i els grups immobiliaris, i ignora la identitat i les realitats del barri”.

Ha lamentat que aquest “urbanisme cec i elitista del PEC prevalga sobre altres estratègies urbanes construïdes participativament, aprovades i finançades com l’EDUSI, en la qual sí que es planificaven diferents espais del barri com a horts urbans i s’assignaven fons econòmics per al seu desenvolupament”. Cabanyal-Horta, al llarg dels últims quatre anys, ha transformat de forma independent i autogestionada el solar de titularitat municipal del Clot (enfront del Bloc de Portuaris), que ha passat d’un autèntic runar a un espai de convivència i esplai per al veïnat, un parc i una horta urbana gestionada participativament.

Segons l’organització, en aquest temps s’han retirat 1.200 quilos d’enderrocs, se n’han reutilitzat altres, s’ha netejat i mantingut la major part del solar i s’han posat en cultiu ecològic quasi 500 metres quadrats de terreny, amb horts adaptats a diferents capacitats. A més, s’ha plantat més de 50 arbres de diferents espècies, s’ha construït mobiliari i infraestructures amb material recuperat del solar per al gaudi del veïnat i s’ha contribuït a la preservació de la memòria històrica del barri amb l’excavació i rehabilitació de tres dels antics carrers d’empedrat del veïnat que va ser demolit fa 30 anys.

Per a Cabanyal-Horta, “tota aquesta immensa labor de transformació ecològica i cura del teixit social i la convivència en el barri, realitzada autònomament per veïns, exemplifica a petita escala les polítiques que es reclamen per al barri i posa en evidència la frustrant incapacitat de l’Ajuntament per a desenvolupar el que s’ha decidit en diferents processos participatius en aquestos anys”.

Comparteix

Icona de pantalla completa