Diari La Veu del País Valencià
Les fogueres enceten aquesta nit la festa del patró dels animals

Més d’un centenar de localitats de l’arxidiòcesi de València, inclosa la capital, celebren a partir d’aquest dijous, 17 de gener, la festivitat de Sant Antoni del porquet amb misses, processons i benediccions d’animals, ja que el patró dels ramaders està considerat com el protector dels animals.

La festa va precedida aquesta nit de l’encesa de les tradicionals fogueres de Sant Antoni, que en el cas de la localitat de Canals (la Costera) està considerada com la més gran del món.

La processó d’animals més multitudinària en la diòcesi tindrà lloc a València davant la parròquia Sant Antoni Abad, al carrer Sagunt, després de la missa major en honor al seu titular a les deu del matí, oficiada pel rector, Santiago Muñoz. A l’inici de la benedicció d’animals, les Falleres Majors de València 2019, Marina Civera i Sara Larrazábal, realitzaran una solta de coloms, detalla l’Arquebisbat en un comunicat. Seguidament, en la processó i en la benedicció participen totes les persones que ho desitgen amb les seues mascotes, així com la Policia Local muntada i unitats de cavalleria i canines de cossos de les forces de seguretat, carros i carruatges.

La festa, organitzada en col·laboració amb la germandat d’Antonio Abad, comença aquesta vesprada amb una missa en la parròquia, a les 20.00 hores, seguida per una processó cívica amb grups de tabalet i dolçaina i danses tradicionals. En aquest recorregut, el públic porta ciris encesos i els membres de la germanor torxes amb les quals encenen la foguera. Al mateix temps, durant aquesta setmana està obert el tradicional mercat del porrat en la zona perimetral del centre de la plaça sant Joan Bosco de València.

Entre els nombrosos municipis valencians que celebren aquesta festa hi ha alguns que tenen parròquies dedicades al sant, com les Alcubles (la Serrania), Alginet (la Ribera Alta), Casas de Moya i Casas de Pradas (la Plana d’Utiel-Requena), Cerdà (la Costera), Cullera (la Ribera Baixa), Gilet (el Camp de Morvedre), Los Isidros (la Plana d’Utiel-Requena), Quesa (la Canal de Navarrés), Rafelbunyol (l’Horta Nord), Sant Antoni de Benaixeve (el Camp de Túria) i Sumacàrcer (la Ribera Alta).

La foguera més gran, a Canals

En el cas de Canals, que a més el té com a patró, se celebra aquest dimecres a les 20.30 hores, primer amb les vespres solemnes i després amb la cremà de la foguera.

Es tracta de “la foguera més gran del món” en honor a aquest sant, segons el Llibre dels Rècords. Aquest dijous tindrà lloc a les 11.00 hores la missa solemne i a les 20.00 hores la processó, mentre que la benedicció d’animals en la plaça Major serà aquest divendres 18 al matí.

Benedicció dels animals

Per part seua, l’església dels Sants Joans de València ha recuperat la celebració de la festivitat de Sant Antoni amb actes com la benedicció d’animals, que no se celebrava en la parròquia des de feia almenys 60 anys, com ha ressaltat el rector, Gonzalo Albero.

Amb motiu de la festivitat, la parròquia Sants Joans ha organitzat per a aquest dijous la benedicció d’animals a les 18.00 hores, en la lògia de la part frontal, sense envair la calçada i sense participació de cavalleria. A continuació tindrà lloc la benedicció i repartiment de pans, el cant de jotes, volteig de campanes, la celebració de la missa i un concert de metalls a càrrec de la banda Centre Històric de València.

Centenars de celebracions arreu del territori

La Festa de Sant Antoni o Santantonada és l’esdeveniment festiu més celebrat a tot el territori valencià, realitzant-se fins a 400 celebracions al voltant del 17 de gener. Es tracta de la festa per excel·lència de l’hivern i destaquen, a més de les ja citades, les celebracions a diversos municipis del Maestrat, els Ports, la Plana, l’Horta, la Ribera, la Safor, l’Alcoià, la Vall d’Albaida, l’Alt i el Baix Vinalopó, i la Marina Alta i Baixa.

Comparteix

Icona de pantalla completa