Diari La Veu del País Valencià
El parlament britànic rebutja l’acord del Brèxit pactat per May a dos mesos i mig de la data d’eixida de la UE

El parlament britànic ha rebutjat aquest dimarts l’acord del Brèxit que la primera ministra britànica, Theresa May, va pactar amb Brussel·les. Quan queden només dos mesos i mig per a l’eixida oficial del Regne Unit de la Unió Europea, prevista pel 29 de març, la votació debilita encara més el govern de May i obri la possibilitat a la caiguda de l’executiu, a un retard del Brèxit per a intentar negociar de nou amb la Unió Europea o a una eixida desordenada del club. En una votació crucial per a May, 432 diputats a Westminster han tombat el text que estableix les condicions per a l’eixida britànica del club de forma consensuada amb la UE. El rebuig parlamentari a l’acord del Brèxit obri ara la incògnita sobre com reaccionarà May i, també, sobre si el líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, presentarà una moció de censura.

Tant els laboristes i els unionistes nord-irlandesos de la DUP en bloc com part del mateix partit conservador de May han votat en contra de l’acord. El líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, ha defensat aquesta posició durant el debat previ a la votació i ha reclamat convocar “eleccions generals”.

Intents d’última hora

Segons May, la principal reticència a l’acord a la cambra britànica era el pla de contingència irlandés, l’anomenat ‘backstop’, i per això va reclamar als socis europeus “garanties addicionals” sobre la temporalitat d’aquest mecanisme per facilitar la votació.

Per a intentar donar oxigen a May, els presidents de la Comissió Europea i del Consell Europeu, Jean-Claude Juncker i Donald Tusk, van enviar una carta el dia abans de la votació garantint que qualsevol pla de contingència per a evitar una frontera a Irlanda serà “temporal”. Tanmateix, això no va convéncer els diputats escèptics de la solució irlandesa que van criticar la manca de caràcter legal de la promesa.

Brèxit dur o retard a l’eixida

La derrota de May obri dos escenaris possibles: una eixida sense acord i desordenada dels britànics de la Unió Europea, que podria tindre conseqüències imprevisibles per a Londres i els seus socis europeus, o el retard del Brèxit.

Una sentència recent del Tribunal de Justícia de la UE va assenyalar que el Regne Unit pot aturar unilateralment l’article 50 dels tractats, el que va activar per sortir del club, i que donava un termini de dos anys per la marxa. El diari The Guardian va publicar dilluns que la Unió Europea estaria disposada a retardar fins a juny la data d’eixida si ho demana el govern britànic.

Moció de censura contra el govern de May

El parlament britànic debatrà i votarà dimecres una moció de censura contra el govern de May. Després de la contundent derrota de l’executiu en la votació sobre l’acord del Brèxit, May ha dit als diputats que, si l’oposició ho volia, se sotmetria a una votació sobre la seua continuïtat en 24 hores. El líder laborista, Jeremy Corbyn, ha confirmat la presentació d’una moció per a tombar l’executiu, que també compta amb el suport dels liberals demòcrates, els independentistes escocesos, el Plaid gal·lés i els verds. “No pot creure seriosament que després de dos anys de fracassos pot negociar un bon acord pel poble d’aquest país”, ha dit Corbyn a May, recordant-li que ha patit “una derrota catastròfica”, la pitjor de cap govern britànic des dels anys 20.

“Està clar que la cambra no dona suport a l’acord”, ha admés May en una breu intervenció després de la votació. Amb tot, segons ella, el resultat “no diu res” sobre les intencions dels diputats pel que fa al Brèxit, i per això cal “claredat al més aviat possible”.

El DUP, el partit nord-irlandés que garanteix la majoria de govern a May, ha confirmat que votarà en contra de la moció de censura que es debatrà aquest dimecres a la Cambra dels Comuns. Tot i que els 10 diputats del partit han rebutjat aquesta nit l’acord del Brèxit que havia negociat May amb Brussel·les, la seua líder, Arlene Foster, ha dit que treballaran “constructivament” amb l’executiu per a aconseguir un nou acord.

Escòcia reclama aturar l’eixida i repetir la votació

Per la seua banda, Escòcia ha reclamat aturar el Brèxit i repetir la votació sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. La primera ministra, Nicola Sturgeon, ha qualificat el rebuig parlamentari de “derrota històrica” de la líder tory, que considera que era obvia des de feia mesos. Per això, Sturgeon creu que cal parar el procés d’eixida i “tornar a preguntar a l’electorat”. “Escòcia va votar per a quedar-se a la UE i no hem de ser arrossegats contra la nostra voluntat”, ha dit la líder del Partit Nacional Escocés.

A més a més, la líder del Sinn Féin a Irlanda, Mary Lou MacDonald, ha alertat que no volen tornar a tindre “una frontera britànica que partisca Irlanda”. “Irlanda no serà un dany col·lateral del Brèxit dels tories“, ha dit.

Comparteix

Icona de pantalla completa