Diari La Veu del País Valencià
L’aplicació Sense Barreres ofereix les millors rutes per València en funció del grau d’accessibilitat

Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) i de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe han desenvolupat l’aplicació Sense Barreres, en fase beta per a web, per a facilitar el desplaçament per València de totes les persones, especialment d’aquelles que de forma temporal o permanent tinguen la seua mobilitat reduïda, ja que ofereix les millors rutes en funció del grau d’accessibilitat.

El projecte ha sigut coordinat per Rafael Temes i Alfonso Moya, professors del Departament d’Urbanisme de la UPV, i pel cap del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l’Hospital La Fe, Enrique Viosca, segons detalla la institució acadèmica en un comunicat.

L’aplicació també permetrà als usuaris advertir qualsevol barrera urbana de forma “senzilla i intuïtiva”, per la qual cosa creuen que és una eina d’interés per a l’Administració, ja que “facilitarà el diagnòstic de l’estat dels diferents barris en matèria d’accessibilitat i la planificació de les inversions i intervencions per a millorar-la”.

Aquesta app, que és fruit del projecte Sense Barreres, aporta informació sobre les millors rutes i recorreguts de València “en funció del grau d’accessibilitat que l’usuari pot trobar en l’espai públic”.

L’objectiu era desenvolupar una cartografia real de l’accessibilitat urbana a València i implementar-la en una eina interactiva que permeta a l’usuari transitar per la ciutat d’una forma més independent, segura i lliure, de manera que millore la seua qualitat de vida.

Paral·lelament, l’aplicació calcula la ruta “adaptada i practicable”, complint amb la normativa vigent d’accessibilitat, i incorpora un conjunt de consells i recomanacions mèdiques personalitzades segons el tipus d’usuari –amb mobilitat reduïda temporal o permanent–, la longitud de la ruta i l’època de l’any.

Un “exhaustiu” inventari de l’accessibilitat urbana

Per al càlcul d’accessibilitat s’han tingut en compte dos tipus de variables que afecten el resultat dels diferents recorreguts: les físiques i les tipologies de carrer. Per això, es va realitzar una primera fase de treball de camp amb un “exhaustiu inventari” de l’estat de l’accessibilitat de tots els carrers de la ciutat.

Aquest treball previ va ser possible gràcies a la vinculació del projecte amb la docència de l’assignatura Urbanística 1, en la qual s’incorpora la reflexió sobre l’accessibilitat i les barreres urbanes en la formació dels alumnes.

Durant els cursos 2015-16, 2016-17 i 2017-18, més de 150 alumnes de l’Escola d’Arquitectura van col·laborar en aquest projecte posant en pràctica un mètode de presa de dades denominat crowdsourcing led, amb el qual s’ha contribuït a visualitzar la realitat urbana de la ciutat. Amb aquest projecte han construït una xarxa de més de 48.000 referències sobre els nivells d’accessibilitat dels carrers de la ciutat.

Per part seua, des de La Fe es posaran en contacte amb les associacions de persones amb discapacitat motora i problemes de mobilitat perquè coneguen l’aplicació i facen “aportacions que perfeccionen l’eina i proposen solucions d’accessibilitat”. “Explotarem els coneixements que tenim en el servei sobre la discapacitat i les persones amb problemes de mobilitat i els donarem recomanacions mèdiques adaptades a les seues necessitats”, expliquen des d’aquesta entitat.

Sense Barreres va ser guardonat amb un premi de 15.000 euros en la segona edició del concurs d’idees del Laboratori d’Accessibilitat Tecnològica de Las Naves de l’Ajuntament de València i transformarà la versió beta per a web en una definitiva per a mòbils iOS i Android en el termini de sis mesos.

Comparteix

Icona de pantalla completa