Diari La Veu del País Valencià
Un ‘thriller’ sobre la Ruta del Bakalao i la nit valenciana guanya el premi de novel·la negra de Tiana

L’escriptor i guionista Joan Carles Ventura (Sueca, la Ribera Baixa, 1978) ha guanyat el VI premi de novel·la negra Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana amb l’obra Em diuen fletxa. El guardó està dotat amb 2.000 euros, subvencionats a parts iguals entre l’Ajuntament de Tiana (el Maresme) i l’editorial Alrevés, i l’obra es publicarà el proper mes de setembre a la col·lecció Crims.cat.

El jurat del premi de novel·la negra Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana estava presidit per Àlex Martín, Sebastià Bennasar i Anna Maria Villalonga, que van decidir atorgat el guardó per unanimitat a Joan Carles Ventura. En aquesta sisena edició es van presentar 12 obres a concurs i la guanyadora “és una obra excepcional, molt superior a la mitjana”, ha destacat el jurat. L’escriptor ja compta amb una publicació dins de la col·lecció Crims.cat: Camins dubtosos, amb la qual ja havia quedat finalista a aquest premi l’any passat, en la seua cinquena edició.

“D’Em diuen fletxa cal destacar que és, per damunt de tot, un homenatge als escriptors clàssics nord-americans de gènere negre i, sobretot, a la figura del detectiu privat hard-boiled“, al qual l’autor valencià reconeix com un dels seus arquetips literaris per excel·lència, explica l’organització del premi en un comunicat. La història passa en estiu de l’any 1988 a València en l’origen del que després es coneixerà com a Ruta del Bakalao i que en el moment de la narració encara és només un fenomen local en el qual es mouen personatges de tota espècie i es prenen tot tipus de substàncies de dubtosa legalitat. Enmig de tot aquest enrenou, apareix Vicent Fletes i Chaques, més conegut com ‘El fletxa’, un investigador privat en successos nocturns, solucionador de problemes, que amb la seua Montesa Impala roja i negra es mou pel món de la faràndula i la nocturnitat valenciana. Ben aviat serà contractat per un personatge poderós per a esbrinar on es troba Soraya, una jove encisadora que es troba desapareguda.

És una obra repleta d’humor i d’elements paròdics, entre els quals es troben els acompanyants del Fletxa, que l’ajudaran a resoldre el cas: d’una banda, Tato, un vividor que viu la nit de bòfia d’incògnit, i, de l’altra, sa tia Amparo Chaqués, una digna versió de Miss Marple a la valenciana. Un cas que el durà a enfrontar-se amb bòfies podrits i corrupteles de tota mena on Ventura aprofundirà un cop més per a fer una crítica social sobre les capes més pudentes de la societat valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa