Diari La Veu del País Valencià
La partida per al transport metropolità de València obri un nou front entre Compromís i el PSPV

El projecte dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2019, que aquest dilluns ha presentat la ministra d’Hisenda María Jesús Montero, ha sigut un moment més per a marcar distàncies entre Compromís i el PSPV al nostre territori de cara a les eleccions de maig. Tot i que els posicionaments ja venen prefixats: la coalició valencianista ha qüestionat les mancances en el finançament estatal, mentre que el PSPV ha tingut més complicat fer autocrítica de les decisions preses pel govern estatal amb Pedro Sánchez al capdavant. Així, aquestes diferències no han tardat a mostrar-se i damunt de la taula ha destacat la partida designada per a l’Autoritat de Transport Metropolità de València.

Si bé els PGE preveuen per al País Valencià 1.189 milions –un 9,8% del total, que situa aquest territori com la quarta autonomia que més diners rebrà de l’Estat–, en la partida específica de subvencions i suport al transport terrestre l’Autoritat de Transport Metropolità de València rebrà 10 milions d’euros. Una assignació que el president Ximo Puig no ha tardat a puntualitzar, ja que la Generalitat va xifrar la quantitat exigible en 38 milions d’euros per a aconseguir la integració tarifària. Així, Puig ha explicat aquest dilluns davant les preguntes dels periodistes que els milions restants entraran via esmena.

No obstant això, les xarxes s’han calfat i la coalició valencianista s’ha mostrat crítica amb la decisió presa pel govern estatal. Així, exigien “un tracte just per als valencians” en els pressupostos i demanaven els 38 milions que va valorar la Generalitat com a necessaris.

Unes demandes que s’han estés per alguns dels regidors de Compromís a l’Ajuntament de València, com ara el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, qui ha recordat que el PSOE havia promés 38 milions i qui ha titllat la decisió d'”incomprensible i inexplicable”. “Els valencians estem cansats de tanta marginació i preses de pèl”, ha conclòs Grezzi al seu missatge de Twitter. Així mateix, el regidor Pere Fuset ha indicat que si es manté “la insultant discriminació del PP, el PSOE haurà d’explicar el per què d’eixa estafa”.

L’alcalde de València, Joan Ribó, també s’ha manifestat crític amb la designació per a l’Autoritat de Transport Metropolità en indicar que és “la mateixa misèria que amb el PP”. Al mateix temps, el primer edil ha qüestionat el finançament en cultura i ha posat el focus sobre les obres del túnel passant i del soterrament de les vies. L’inici d’aquestes intervencions s’ha endarrerit de 2020 a 2021, segons apuntaven des del grup municipal de Compromís, que ho han qualificat d'”inadmissible”.

Aquestes crítiques no només s’han quedat al consistori valencià. La vicepresidenta de la Generalitat i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, també es feia ressò de les piulades crítiques procedents del grup municipal i del regidor de Mobilitat Sostenible. Més crítica ha sigut la portaveu adjunta i també diputada a les Corts Mireia Mollà, qui davant una piulada de la Generalitat, ha denunciat que el 9,8% dels PGE “no representa tots els valencians” i que tampoc recull totes les inversions necessàries.

Des del PSPV no han tardat a respondre aquestos comentaris per a defendre la gestió del seu partit a nivell estatal. El primer a fer-ho ha sigut el president Ximo Puig, que ha explicat l’esmena que es faria als pressupostos. A més, la tinent d’alcalde i portaveu del PSPV a València, Sandra Gómez, ha indicat a través de nota de premsa que té “el compromís del govern estatal d’acceptar l’esmena que destine 38 milions d’euros per a finançar el transport metropolità”.

Per la seua banda, el portaveu del PSPV a la ciutat, Borja Sanjuán, també ha estat responent a alguns membres de Compromís a la xarxa social Twitter. A més, la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha indicat amb una piulada que “l’errada de la subvenció al transport serà solucionada per esmena” i ha qualificat la inversió d'”històrica”.

Així mateix, i després d’una jornada intensa a les xarxes entre ambdues formacions, el president de la Generalitat, Ximo Puig, s’ha tornat a manifestar a través del seu compte personal per a assegurar que aquesta partida s’incrementarà via esmena fins als 38 milions corresponents, després de rebre la confirmació de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

Comparteix

Icona de pantalla completa