Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat i l’Estat demanen als agricultors que s’organitzen per tal de poder accedir a més ajudes

El president Ximo Puig ha manifestat “la importància de la cooperació entre les administracions públiques i el protagonisme del sector per a construir el renaixement de la citricultura valenciana”. Ho ha fet en l’atenció als mitjans posterior a la reunió que ha mantingut amb el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en la que ha sigut la primera visita oficial al País Valencià del responsable estatal. De fet, Planas també ha remarcat que “cal que el Ministeri, la Generalitat i el sector treballem junts per a posar al dia un sector que va ser pioner”. També han participat en aquesta trobada la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra; la consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, i representants de les associacions agràries i dels sindicats. Puig, que ha valorat com a positiva aquesta reunió, l’ha definida com una trobada “de la comunitat agrària valenciana”.

En la reunió ha tingut una importància especial la situació dels cítrics, tot i que Puig ha apuntat que aquest “no és un problema recent, sinó que la taronja viu en una crisi permanent”. Per la seua banda, Planas ha fet un diagnòstic de la situació actual. Així, el ministre ha destacat una producció per sobre dels 7 milions de tones; una campanya tardana a conseqüència de les pluges, que també han causat danys als fruits; l’acord de la Unió Europea amb països africans, que suposa que del 15 d’octubre al 30 de novembre se superposen aquestes importacions amb el retard del producte propi, i “unes temperatures benignes a la Unió Europea que han retret el mercat”. Tot això hauria motivat una baixada de preus que, de moment, s’ha intentat pal·liar amb la retirada del mercat de 50.000 tones de cítrics per a destinar-los a suc.

“Organitzar-se més i millor”

Si bé de la reunió d’aquest dilluns no es desprenen grans anuncis, Planas sí que ha parlat de tres mesures. En primer lloc, pel que fa a la relació amb tercers països, el Ministeri instarà Europa perquè s’apliquen totes les normes fitosanitàries “amb tot el rigor”. “És preocupació del sector i també del ministre que els parla, ja que d’això depén la nostra sanitat vegetal”, ha afirmat.

En segon lloc, i en referència a l’acord amb Sud-àfrica, Planas ha recordat que va entrar en vigor de forma provisional fa menys de tres anys. En octubre, quan es faça l’informe dels tres anys, es demanarà que incloga un estudi especial dels cítrics i, “si fora necessari”, es demanarà l’aplicació de la clàusula de salvaguarda. Així, ha afirmat que “si hi ha arguments suficients, al govern [espanyol] no li tremolarà la mà per a demanar una clàusula de salvaguarda si ho creu necessari en defensa dels interessos del sector”. A més, Planas ha explicat que des de l’executiu estatal ja s’ha demanat a la Comissió Europea “que faça un seguiment específic de la situació del mercat dels cítrics” i de la seua relació “amb les importacions procedents de països tercers”.

Amb tot, tant Puig com Planas han fet especial esment a la necessitat d’organització dels productors citrícoles. Segons ha precisat el ministre, només el 34% del conjunt de la producció citrícola es comercialitza a través d’organitzacions professionals. “És molt poc; cal organitzar-se més i millor per a accedir a fons, per a organitzar campanyes, per a poder finançar les retirades, per a rebre ajudes específiques…”, ha detallat Planas.

En aquest context, Planas ha apuntat que la mida “xicoteta” de les produccions citrícoles valencianes porta també els seus responsables a tindre “dificultats a l’hora d’enfrontar-se directament pel mercat”, per la qual cosa ha insistit en la necessitat d’organitzar-se i de potenciar el paper de la “interprofessional” citrícola amb accions conjuntes.

En el mateix sentit s’ha pronunciat Puig, qui ha lamentat que “de moment no estem accedint a més fons europeus perquè no hi ha prou organització” i ha afegit que “organització i promoció van junts”. Planas ha advocat també per treballar per a ajustar-se als gustos dels consumidors des del punt de vista varietal, per tindre en compte el cultiu ecològic i per dur a terme campanyes de promoció públiques que incentiven el consum. Sobre les campanyes de promoció, Planas ha dit que “la Generalitat pot decidir, autònomament, el que li semble oportú” però que ell, quan pensa en això, “està pensant en una promoció executada amb fons europeus”.

La Unió de Llauradors: “El ministre hauria d’haver sigut més valent i fer anuncis clars en suport del llaurador”

Des de la Unió de Llauradors i Ramaders han valorat aquesta trobada amb Puig i Planas com una reunió “amb llums i ombres”. Així, el secretari general de l’organització, Carles Peris, ha trobat a faltar “certa valentia” per a fer “un anunci més directe i més concret” en suport dels llauradors. L’organització agrària esperava aquest dilluns “una declaració més clara i més directa d’interpel·lar Brussel·les per a revertir aquesta situació i que tot el sector puga jugar en les mateixes regles del joc que els països importadors de cítrics a la Unió Europea”. Per això, han definit com a “estèril” l’anunci de Planas.

Amb tot, han destacat que el ministre “ens ha escoltat, ha estat prou correcte en quasi tots els punts que ha posat el sector damunt la taula i ha pres nota de moltes propostes”. Sobre l’aplicació de la clàusula, la Unió alerta que per a aquesta campanya “ja hem fet tard” i critica que es faça sempre “una lectura de macrodades”, en referència als informes encarregats. Tot i això, afirmen que esperaran eixos informes: “El sector en eixe sentit serà pacient”.

AVA-Asaja: “Si el ministre es compromet amb fets a tot el que s’ha parlat, pot fer molt per a millorar la situació citrícola valenciana”

Per la seua banda, el president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, ha descrit com a “molt bona” la visita del ministre i ha celebrat que Planas “està molt ben documentat”. A més, ha destacat el “talant molt positiu” del ministre i les paraules que hi ha hagut “en un diàleg constructiu”. No obstant això, Aguado ha remarcat que “ara el que valen són els fets: posar mecanismes, acordar reunions… Si es compromet amb fets a tot el que s’ha parlat, pot fer molt per a millorar la situació citrícola valenciana”.

El líder d’AVA-Asaja també s’ha referit a la interprofessional perquè “complisca el seu paper i garantisca una major potència per a la citricultura espanyola”. “A través de la interprofessional, el sector pot fer grans coses”, ha assegurat, i ha demanat per a tots els agents implicats “treball, voluntat i una aposta seriosa”.

UPA: “Cal una llei que defense els agricultors i que prohibisca la venda d’un producte a preus per davall dels costos de producció”

Finalment, Ricardo Bayo, de la Unió de Xicotets Agricultors (UPA, per les seues sigles en castellà), ha manifestat que “sempre és benvingut que el ministre es reunisca amb el sector per a contar-li de primera mà quina és la situació que tenim a la Comunitat Valenciana i, en particular, amb la campanya citrícola d’aquest any”.

Bayo també ha fet referència a la interprofessional, de qui ha dit que “ha de jugar un paper important”, i ha demanat “que tot el sector s’assega a la taula i comence a treballar en una estratègia conjunta perquè aquest problema no es torne a repetir en el futur”.

A més, el representant de la UPA ha lamentat que la política agrícola comuna (PAC) “és totalment incapaç de solucionar una crisi sectorial” i que, per tant, “no hi ha cap ferramenta de gestió de crisi que puga actuar sobre el sector en el seu conjunt”. Bayo també ha mencionat el baix percentatge d’agricultors que estan dins d’organitzacions de productors o de cooperatives i ha recordat que les mesures de gestió de crisi que els dona la PAC només afecten qui està dins d’aquestes agrupacions. Per això, assegura que “la retirada de producte en fresc té un impacte mínim en el sector”.

Des de la UPA demanen al govern espanyol que, quan vaja a Brussel·les a negociar la PAC, “tracte de solucionar aquest problema i que s’implementen altres tipus de mesures que puguen corregir en un moment determinat una crisi sectorial important com la que tenim en aquest cas”. A més, reivindiquen “una llei que defense els agricultors i que s’articulen mesures que impedisquen la pèrdua de valor en la cadena alimentària prohibint la venda d’un producte a preus per davall dels costos de producció”.

Comparteix

Icona de pantalla completa