Diari La Veu del País Valencià
Una ruta per la València dels privilegis i el poder diví de l’Església
RedactaVeu / València

Els ciutadans i visitants de València tindran l’oportunitat poder descobrir el Poder Diví de la ciutat amb la ruta “Amb l’Església hem topat!”. Dissabte 12 d’abril, avantsala de les commemoracions de la proclamació de la República, les Rutes Ciutadanes de València oferiran “un Itinerari controvertit al voltant dels secrets, vergonyes, escàndols i complicitats de la jerarquia de l’Església Catòlica amb les elits poderoses de la societat” en les nostres terres al llarg de la seua història i fins a l’actualitat, segons anuncien els seus organitzadors.

El col•lectiu periodístic i ciutadà Xarxa Urbana s’endinsa una vegada més en els “secrets d’un dels principals poders terrenals que segueixen determinant, encara més potser que en èpoques medievals de Croades i Reconquestes cristianes, el present i futur del nostre País”. Una Institució aliada fortament als diferents grups governants, que va passar de perseguida en el breu període de transició de l’imperi romà al cristianisme, a martellellades d’heretges, reformistes, idealistes i il•lustrats de tot tipus en els segles posteriors fins el final del franquisme.

D’aquesta forma, amb l’acompanyament de diferents col•lectius, testimonis i víctimes de les actuacions de la jerarquia eclesiàstica al llarg de la història (València Laica, Associació d’Ateus i Lliurepensadors, Lògia Masònica Blasco Ibáñez, Associació Sos Bebès Robats, etc) es visitaran els enclavaments més significatius de cadascuna de les temàtiques que s’abordaran durant el trajecte pel Centre Històric de la ciutat.

La dura repressió de la Inquisició, els privilegis i exempcions de tot tipus, la venda d’indulgències i altres gràcies celestials, l’apropiació d’un immens Patrimoni immobiliari en els centres històrics de les ciutats, les immatriculacions de béns de domini públic a nom de l’Església, el paper de les Ordes Religioses Militars, els Papes Borgia i les seues relacions amb el Poder, l’intent de control ideològic de l’Educació en totes les etapes i especialment de les elits econòmiques i de l’àmbit universitari, l’ocultació sistemàtica de les pràctiques de pederàstia davant la justícia i la societat així com la denegació de documents essencials per a la persecució del robatori de bebès durant els anys 60 a 80 i fins i tot la complicitat necessària d’alguns dels seus membres.

Així mateix es demostrarà i mostrarà “l’intercanvi de favors” amb el Partit Popular a València que ha permès, segons els organitzadors de la ruta, “permutes inacceptables” de terrenys, el “saqueig” dels diners públics amb la visita del Papa Benet XVI, la destinació del 85% del pressupost autonòmic per a restauració als béns eclesiàstics, el “desviament sistemàtic de fons educatius” a l’escola privada religiosa, l’extensió de seus de la Universitat Catòlica de València per tot el casc antic, el progrés immobiliari i educatiu del Opus Dei i altres ordes afavorides des de l’Arquebisbat i sengles temes d’interès ciutadà tant temps ocults a l’opinió pública.

Segons Rutes Ciutadanes, València, en el seu moment fins i tot emblema de la República laica espanyola, “ha patit la llarga nit del franquisme i del creixement del conservadorisme i el clericalisme durant aquests últims 70 anys”, i s’han instal•lat en ella una sèrie de poders fàctics “contraris a l’esperit democràtic de la Transició i les llibertats constitucionals, com el representat pel Poder de la Jerarquia Catòlica que ara és disseccionat per les Rutes Ciutadanes”.

Les inscripcions es poden realitzar per mòbil o WhatsApp (695 59 44 89 i 680 25 98 63)

Aquest és el Itinerari de la Ruta “Amb l’Església hem topat!”:

1.- 10h. Real Convent de la Santíssima Trinitat. Un important BIC en mans de l’Església amb l’engany de les visites concertades. La València Conventual d’ahir i hui.

2.- L’Església del Tremp. De l’Orde Militar Religiosa del Tremp a l’ocupació de sectors integristes catòlics en l’actualitat.

3.- Sant Joan de l’Hospital. La primera església de la Reconquesta a València, amb importants tresors patrimonials, en mans de l’Opus Dei.

4.- Palau de l’Arquebisbat. Escenari de múltiples fets històrics. El centre neuràlgic de la Jerarquia Catòlica a València. Presó de clergues. Silencis i veritats ocultes.

5.- Solar de l’Almoina. El Conveni de l’Ajuntament del PP que va afavorir la concessió de 7 terrenys públics per a noves esglésies a València.

6.- Plaça de la Mare de Déu. Protesta de l’Associació Sos Bebès Robats. Negatives i complicitats de l’Església entorn d’aquests greus delictes.

7.- L’Exempció de l’IBI a l’Església i les seues propietats, un escàndol en època de crisi.

8.- El Palau de la Inquisició. Carrer Navellos, 14. Una Institució còmplice del poder polític dominant, amb seqüeles en la història de la ciutat.

9.- La primera Residència d’Estudiants de l’Opus Dei a l’Estat espanyol fora de Madrid. C/Samaniego, any 1940.

10.- Palau Renaixentista del pintor Joan de Joanes (casa Insa). Poesia, parada i fonda.

11.- Col•legi Sant Nicolau. De seminari a col•legi propietat de l’Arquebisbat, després lliurat a l’especulació immobiliària.

12.- Jesuïtes a València. L’expansió de la Companyia malgrat expulsions reals, rivalitats amb sectors eclesiàstics i desamortitzacions dels seus béns.

13.- Mestre Ripoll, lliurepensador i últim ajusticiat en 1826 per la Junta d’Ofici, continuadora de la Santa Inquisició. Plaça del Mercat.

14.- L’Església de Sant Carles de Borromeu i l’expansió fulgurant de les seus de la Universitat Catòlica de València pel centre històric de la ciutat.

Comparteix

Icona de pantalla completa