Diari La Veu del País Valencià
Els primers pressupostos de Sánchez quasi equiparen la inversió al pes de la població valenciana

El projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2019 destina al País Valencià 1.189 milions, una xifra que representa el 9,8% del total i que situa aquest territori com la quarta autonomia que més diners rebrà de l’Estat enguany si els comptes del govern de Pedro Sánchez acaben aprovant-se a les Corts espanyoles. Els comptes han arribat aquest dilluns al Congrés amb la incògnita de saber si finalment aconseguiran els suports necessaris per a ser aprovats, ja que actualment sols compten, a priori, amb el ‘sí’ d’Unidos Podemos.

Una de les grans incògnites que s’ha resolt aquest dilluns és la xifra inversora de l’Estat al País Valencià. El projecte de llei de pressupostos aprovat el passat divendres pel Consell de Ministres recull la promesa que Sánchez va traslladar al president de la Generalitat, Ximo Puig, a qui va assegurar que la inversió de l’Estat giraria al voltant del 10 o l’11% del total, així com també el mandat del reformat Estatut d’Autonomia, que des del passat mes de desembre insta el govern espanyol al fet que la inversió de l’Estat siga equiparable al pes poblacional del País Valencià.

Si finalment els comptes veuen la llum, el salt inversor de l’Estat al País Valencià serà notable, tot i no saber quin serà el grau d’execució de les inversions. En els comptes de 2018 –els últims del govern de Mariano Rajoy–, els diners consignats per a les infraestructures valencianes va ser de 740 milions, 449 milions menys que els comptes que aquest dilluns ha presentat la ministra Montero.

Inversions detallades

Una de les partides que ha suscitat en els últims anys un major interés i que ha sigut objecte d’especial reivindicació ha sigut la subvenció per al transport metropolità de València, que no apareixia en els anteriors pressupostos. Sí que ha sigut prevista per l’actual executiu espanyol, que ha previst una aportació de 10 milions d’euros per a l’Autoritat Metropolitana del Transport de València, malgrat que la quantitat exigida pel Consell és de 38 milions d’euros. Després de fer-se públics els comptes aquest dilluns, Puig ha afirmat que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, li ha confirmat que si durant el debat d’aquestos comptes es presenta una esmena reclamant la quantitat que mancada, el govern de Sánchez l’acceptarà.

“La xifra recollida no és la que havíem acordat, només són 10 milions, falten 28 milions. La ministra d’Hisenda m’ha confirmat que a través d’una esmena tindrà acceptació per part del Govern d’Espanya”, ha exposat el cap del Consell, que s’ha mostrat “segur” que “els diferents grups que donen suport al govern valencià –PSPV, Compromís i Podem– la presentaran”. En aquest sentit, Compromís ja ha anunciat que presentarà l’esmena per a aconseguir els diners necessaris per a millorar el transport de l’àrea metropolitana de València.

Puig havia arrancat també a Sánchez el compromís de l’assumpció del deute del Consorci València 2007 per part de l’Administració General de l’Estat, que figura en una disposició addicional del projecte de pressupostos. S’estableix que, una vegada aprovats, s’assumirà el deute que el Consorci té contret davant de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per a finançar les inversions realitzades en les infraestructures vinculades a la celebració de la 32a edició de la Copa de l’Amèrica celebrada en l’any 2007. Queda també condonat el deute que el Consorci València 2007 té davant el Tresor Públic com a conseqüència de l’execució de l’aval que garanteix aquesta obligació.

Entre les inversions de Foment, destaquen entre altres els 11,8 milions d’euros per a la V-21 (tercer carril entre el barranc del Carraixet i València), els 8,48 milions d’euros per a l’accés a l’aeroport d’Alacant (tram N-332/A-70), els 128.000 euros per a Rodalia d’Alacant i els 50.000 euros per a estudis per a la connexió ferroviària entre l’aeroport de l’Altet i Alacant.

Els PGE també al·ludeixen al Tren de la Costa i assenyalen que en 2019 es continuarà la tramitació de l’estudi informatiu del tram Gandia-Oliva-Dénia-Alacant, i es consignaran 3 milions per a l’accés sud al Port de Gandia (la Safor), 100.000 euros per a l’N-332 variant de la Safor, altres 100.000 per a la circumval·lació exterior de l’A-7 al seu pas per València, 20 milions per a l’A-33 (tram A-31/A-35 a la Font de la Figuera –la Costera–) i 13 milions per a l’N-232 (Masia de la Torreta-Morella sud –els Ports–). Figuren també altres projectes en l’N-332, variant de Benissa (la Marina Alta, 14 milions) i en la de Sueca (la Ribera Baixa, 29 milions), entre d’altres, i es reserven 50.000 euros per a la posada en valor del Pati de les Sitges de Burjassot (l’Horta Nord).

Increment als contenidors culturals

Una altra de les àrees objecte d’escrutini en els comptes de l’executiu de Pedro Sánchez són les partides de cultura. En ella es consigna una partida d’1 milió d’euros per a la Fundació Palau de les Arts, la qual cosa suposa 400.000 euros més que en els comptes de 2018. Aquest increment, reclamat per la Conselleria de Cultura, respon també a la participació del govern espanyol en el patronat de l’òpera valenciana. Les cadires que corresponen als representants de l’Estat mai no s’havien ocupat fins fa unes setmanes.

Malgrat que les Arts augmenta la dotació en un 66% queda lluny encara de l’aportació estatal a altres coliseus de lírica de l’Estat, com ara el Teatro Real (9,3 milions per a activitats musicals i 500.000 euros per a la programació del 200 aniversari) i el Liceu de Barcelona (7,1 milions d’aportació ordinària i una addicional d’1,2 per a necessitats de tresoreria).

Quant als museus de titularitat estatal, apareix una partida de 600.000 euros corresponents al Museu de Belles Arts de València per a la millora de l’entorn i accessos. També es consignen 200.000 euros per a la climatització i ampliació del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí de València. El pressupost consignat per l’Estat a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) es manté en 261.880 euros per a finançar les seues despeses de funcionament.

En la memòria d’objectius es nomenen entre les metes de 2019 la conclusió de la redacció del projecte d’execució i la licitació de l’obra destinada a la urbanització de l’entorn del Museu de Belles Arts de València. Així mateix, assenyala que “el projecte s’ha de consensuar i coordinar amb l’Ajuntament de València”. En 2018, afegeix el text, s’estava modificant el Pla d’Ordenació Urbana, requisit previ per a poder avançar amb el projecte.

Comparteix

Icona de pantalla completa