Diari La Veu del País Valencià
València en Comú denuncia que Compromís i PSPV bloquegen l’increment de poder de la ciutadania a les Juntes de Districte

Després de les eleccions de maig de 2015, les tres forces d’esquerres a l’Ajuntament de València (Compromís, PSPV i València en Comú) van signar un acord, el conegut com a Pacte de la Nau, en què els tres partits polítics es comprometien en el punt 22 a la redefinició de les Juntes de Districte de la ciutat per a “promoure la participació directa del veïnat i convertir-les en assemblees ciutadanes amb capacitat de control i execució de polítiques”. Ara, tres anys i mig després, sembla que els pensaments en dos dels partits de govern siguen diferents, almenys això és el que es creu des de la formació València en Comú.

Aquest divendres, la Junta de Govern Local, amb representació dels tres equips del govern municipal, ha “tornat a deixar damunt la taula, per segona vegada”, el nou reglament de participació que augmentava el poder de la ciutadania a les Juntes de Districte a través d’una vocalia als seus consells que vol donar veu a les associacions veïnals, les AMPA i les entitats que treballen al districte, tant territorials com sectorials. Així ho han explicat la portaveu de València en Comú –la marca blanca de Podem al consistori valencià–, Maria Oliver, i la regidora de Participació i Transparència, Neus Fábregas, qui ha explicat que és un reglament en què han treballat ja quasi huit mesos i que han volgut acostar postures tant amb els seus socis de govern com amb els grups de l’oposició, PP i Ciutadans, i “s’han inclòs aportacions de l’equip de govern”.

El nou reglament, que a principis de desembre va presentar Fábregas, plantejava que un terç de les vocalies de les Juntes de Districte foren per a la ciutadania, cosa que reforça la seua presència en la presa de decisions d’aquests òrgans descentralitzats davant els possibles canvis polítics. Entre altres qüestions, la ciutadania podria presentar als consells de districte les mocions i proposicions que sorgeixen dels diferents grups de treball i, si són aprovades en les juntes, aquestes arribarien al ple municipal. Una qüestió que, segons Oliver, es troba en el punt de la discòrdia, ja que “s’intenta evitar que hi haja mocions en el ple municipal que puguen estar oposades a l’equip de govern que hi haja, ja siga aquest o altre”.

Així mateix, la portaveu de València en Comú també ha indicat que una de les reticències de Compromís i PSPV podria ser que amb el model proposat “no hi ha un control polític d’allò que emana de les Juntes de Districte”, amb la qual cosa es trenca amb el punt 22 del Pacte de la Nau. A més, Oliver ha subratllat que la inexistent capacitat de vot de la ciutadania a les Juntes de Districte està provocant que “les Juntes no estiguen plenes de veïnat, ja que la mobilització així és impossible”.

“València en Comú està plantejant un model mixt on els càrrecs polítics i la ciutadania puguen debatre, intervindre i decidir, mentre que els nostres socis de govern al·ludeixen a un model on només els càrrecs polítics tinguen eixe protestat”, ha exposat Fábregas, qui ha ressaltat que la seua regidoria té “personal i pressupost suficient perquè el reglament es puga implementar ara mateix”. La regidora de Participació i Transparència ha dit que fa tres anys i mig que fan “un esforç” per a incrementar la partida d’aquesta àrea, que en aquesta legislatura ha passat dels 300.000 euros als dos milions d’euros.

Per la seua banda, Oliver també ha destacat que “és la ciutadania la que ho està demanant” i que el reglament “bloquejat” és “central” per a col·laborar “en la descentralització i la participació activa de la ciutadania”. Davant d’aquesta paralització pels seus socis a l’Ajuntament de València, la portaveu de la formació morada ha expressat que “insistiran i intentaran convéncer els seus socis” i que “no renunciaran a les vocalies ciutadanes”, perquè tenen un compromís amb la gent que els va votar a les urnes.

Compromís i PSPV responen

La resposta dels dos aliats de govern no ha tardat a arribar davant les declaracions de València en Comú. Així, fonts del grup municipal Compromís han expressat a Diari La Veu que es posicionen “a favor de les vocalies ciutadanes” i que “el reglament no s’ha tirat enrere”. De fet, s’han manifestat “d’acord amb el conjunt del reglament”, tot i que han destacat que “falta especificar com es triaran els membres d’eixes vocalies” en eixe reglament. A més, des de Compromís han explicat que no han aprovat aquest divendres el reglament perquè estan a l’espera dels informes que va demanar el PSPV per a conéixer el personal i els recursos necessaris per a desenvolupar les mesures que preveu el reglament.

Per la seua banda, des del PSPV, la seua portaveu, Sandra Gómez, ha recordat a la formació morada “que qualsevol decisió política té un impacte directe en el pressupost”, un pressupost que, segons Gómez,”ha d’obeir sobretot a la política d’allò que realment importa, de les necessitats reals de la gent, i ha de donar solució als problemes que viuen milers de valencians, com ara l’ocupació, l’educació o la sanitat”. La també tinent d’alcalde ha expressat que des de la seua formació “tenen molt clar que la veu que representa la voluntat dels nostres veïns recau en les associacions veïnals”. Així mateix, ha dit que no comparteixen “la línia de València en Comú de substituir els moviments veïnals pels cercles de Podemos. Hem de ser respectuosos pel treball que fan”.

Comparteix

Icona de pantalla completa