Diari La Veu del País Valencià
Caixa Ontinyent crea una fundació per a incentivar la cultura financera

La falta de cultura financera de la societat valenciana, i de l’estat espanyol en general, és una realitat. Diversos estudis del Banc d’Espanya, de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, d’ADICAE i, fins i tot, de Metroscopia coincideixen a assenyalar que la població té molt poc de coneixement sobre el funcionament de les entitats bancàries i de les finances en general. De fet, en general, l’estudiantat acaba l’educació obligatòria sense saber pagar un rebut, fer una factura o gestionar alguna operació bancària. Aquest ha sigut un dels principals motius que ha portat Caixa Ontinyent a crear la Fundació Caixa Ontinyent.

Així ho han avançat a Diari La Veu fonts de la caixa d’estalvis –una de les dues que queden a tot l’estat espanyol i l’única valenciana– que han explicat que la Fundació es finançarà amb els fons de l’obra social de l’entitat. Per a començar, compten amb un pressupost de 121.000 euros.

A través de l’obra social, Caixa Ontinyent ja fa anys que tracta d’apropar la cultura financera a la ciutadania, i des de 2016 estan treballant en un programa d’educació financera per a “menuts, grans i no tan grans” que es diu Finança’t. En un primer moment, el programa es va llançar mitjançant la fundació universitària Vall d’Albaida però enguany l’assumirà Fundació Caixa Ontinyent, expliquen des de l’entitat.

El programa Finança’t es basa en una web en la qual hi ha diverses ferramentes segmentades per edats i cada persona, segons la situació en què està i el que li interessa, pot accedir a un contingut o altre. Des de l’entitat consideren que la manca de cultura financera deixa la societat en una situació precària en la vida familiar però també en la professional i en la competència empresarial i lamenten que el sistema educatiu no es faça càrrec de transmetre aquestos coneixements.

Aquest programa es reforça amb una col·lecció de 22 llibres infantils sobre el funcionament de l’economia i les finances, que Caixa Ontinyent porta anys editant. La idea és que quan els més menuts comencen a llegir, els pares tinguen a l’abast llibres infantils el rerefons dels quals siguen conceptes econòmics que es puguen interioritzar i aplicar de majors. Les històries estan inspirades en contes de tradició oral valenciana.

La tasca de divulgació financera que ha fet fins ara Caixa Ontinyent ha sigut àmpliament reconeguda. Només en 2018 ha rebut un premi de la Fundació d’Estudis Borsaris per la col·lecció de llibres i un altre de la revista Actualidad Económica. Aquest premi s’ha atorgat a la tasca realitzada entre els més joves amb el projecte Finança’t, que es desenvolupa junt amb els alumnes de quart del Grau de Magisteri Infantil del Campus d’Ontinyent i que té per objectiu acostar els coneixements financers als més xicotets amb material didàctic preparat al costat dels futurs docents.

Monte Piedad i un centre social

Tot i que la divulgació de la cultura financera és una de les principals tasques de la Fundació Caixa Ontinyent, no és l’única. La caixa d’estalvis s’ha proposat recuperar el Monte Piedad per a ampliar l’obra social. A més, volen crear un nou centre social que complemente el centre cultural que tenen a Ontinyent. La idea és que al nou centre s’allotge l’arxiu històric de la caixa. També es preveu fer un museu i unes sales de formació, i posar sales a disposició del públic.

Comparteix

Icona de pantalla completa