Diari La Veu del País Valencià
Front comú del País Valencià i Catalunya davant la nova PAC

Els governs del País Valencià i de Catalunya han acordat defensar interessos comuns i una “visió mediterrània” en matèria agrícola i pesquera davant les reformes previstes en la Política Agrària Comuna (PAC) i en el model de gestió de la pesca d’arrossegament. Així mateix, demanaran al Ministeri d’Agricultura que vetle per la producció de cítrics davant l’actual crisi de preus i que pose en marxa diverses mesures, com ara la clàusula de salvaguarda.

Així ho han acordat la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, i la seua homòloga a Catalunya, Teresa Jordà, que s’han reunit aquest dijous a València per a abordar polítiques, iniciatives i preocupacions “comunes” en una trobada que ambdues han qualificat de “constructiva i extremadament productiva”.

En atenció als mitjans de comunicació, Cebrián ha explicat que en la trobada s’han abordat diferents temes, com ara la nova PAC; els avanços en la pesca, i qüestions relacionades amb la sanitat agrària davant “les alertes fitosanitàries” i els acords comercials que, al seu judici, han de “ser sensibles a la nostra manera de produir”.

“Necessitem reciprocitat en les exigències que es fan als productes i formes de producció d’altres països tant com nosaltres i els sectors hem fet l’esforç per a adaptar-nos”, ha manifestat.

Per part seua, Jordà ha valorat tot el que “uneix” a Catalunya i al País Valencià en matèria d’agricultura i pesca, especialment ara que s’està “en un moment de canvis, en plena PAC i amb reformes importants i canvis històrics respecte a la pesca d’arrossegament”, ha puntualitzat.

En concret, el nou reglament comunitari estableix un règim de gestió basat en la limitació dels dies de pesca anuals, així com altres mesures tècniques i de conservació addicionals. En un comunicat, la Generalitat de Catalunya ha estimat que el sector d’arrossegament de Catalunya i el País Valencià arriba al 70% del total de la flota al Mediterrani i els dos governs comparteixen la mateixa visió sobre la seua gestió i el seu futur.

Davant aquest nou escenari, totes dues administracions han coincidit a mantindre les embarcacions actuals per a evitar la pèrdua de més flota i compensar la possible reducció de possibilitats de pesca mitjançant la millora de la comercialització i la recuperació dels recursos pesquers. Així mateix, han advocat per avançar en la “cogestió” i permetre al sector “que siga partícip en la presa de decisions locals”.

Comparteix

Icona de pantalla completa