Diari La Veu del País Valencià
Almussafes se salva per ara del pla d’acomiadaments de Ford a Europa

El fabricant d’automòbils Ford ha anunciat aquest dijous una retallada de personal a Europa, sense aportar xifres concretes i pendent de la negociació amb els interlocutors socials, amb una sèrie d’accions “clau” entre les quals no s’esmenta la planta valenciana d’Almussafes.

“Les millores en els costos estructurals se sustentaran en la reducció del superàvit laboral en totes les funcions”, explica en un comunicat la companyia, que assegura que vol “reforçar” la seua “posició competitiva i la seua rendibilitat” a Europa. “Estem prenent decisions contundents per a transformar el negoci de Ford a Europa”, afirma Steven Armstrong, vicepresident del grup Ford i president de Ford Europa.

La nota subratlla que “a curt termini Ford està accelerant les seues accions clau per a posar-se en forma i reduint els seus costos estructurals”. La “nova estratègia” inclou el tancament aquest agost de la planta de Bordeus (França); la fi de la producció del model C-MAX i Grand C-MAX a la planta de Saarlouis (Alemanya); una reconsideració fonamental de la seua activitat a Rússia en l’aliança d’empreses Ford Sollers, i la “consolidació” del seu negoci al Regne Unit. Entre les quatre accions clau que ha avançat Ford Europa no se cita la planta valenciana.

El fabricant afegeix que, per a aconseguir la reducció de costos laborals que s’ha proposat, recorrerà “en la mesura que siga possible” a “baixes voluntàries” i treballarà “estretament amb els interlocutors socials”. L’empresa està iniciant “consultes formals” amb el seu Consell Laboral i els sindicats, i està “compromesa” a cooperar amb tots els actors implicats per a posar en marxa la seua estratègia empresarial per a Europa, agrega la nota.

El pla de Ford busca millorar la “rendibilitat a curt termini” i un “negoci més competitiu per al futur”, i apunta que la divisió europea aspira a llarg termini a un marge de benefici net d’explotació (EBIT) a llarg termini del 6%. “Invertirem en els vehicles, els serveis, en els segments i en els mercats que més contribueixen a sostindre la rendibilitat empresarial a llarg termini creant valor per a tots els actors”, va agregar Armstrong.

L’estratègia del fabricant preveu establir tres grups de negoci a Europa: vehicles comercials, vehicles per a passatgers i importacions, “cadascun amb aspiracions definides i organitzacions dedicades”, segons el comunicat.

Ford agrega que oferirà vehicles totalment elèctrics i híbrids “per a tots els models” i que “millorarà o abandonarà” les línies de vehicles “menys rendibles”. Així mateix valorarà una “potencial aliança” amb el rival Volkswagen, el fabricant de vehicles més importants d’Europa, per a “donar suport a el creixement dels vehicles comercials”.

El comité d’empresa d’Almussafes no descarta retallades en 2019

El comité d’empresa de Ford Almussafes ha afirmat que la planta valenciana haurà de negociar en algun moment dels pròxims mesos retallades per a la factoria, ja que no està exempta de l’aprimament de l’estructura de la companyia a Europa.

El president del comité i responsable d’UGT-Ford, Carlos Faubel, ha manifestat a EFE, després d’assistir a la reunió que han celebrat aquest dijous a Alemanya representants de la companyia i del comité europeu, que cal ser “molt caut” i “molt prudent” respecte a les perspectives sobre les retallades. Faubel ha avançat que a finals de febrer hi haurà una nova reunió amb els representants sindicals europeus. Per a aquest dissabte, UGT-Ford ha convocat una assemblea d’afiliats a Almussafes per a informar dels assumptes que han tractat en la reunió a Alemanya.

El comité d’empresa d’Almussafes valora com “una bona notícia” que en aquestes primeres decisions no s’haja esmentat la planta valenciana, però no vol dir que estiga “exempta”, ja que 2019 serà “bastant complicat” i ja ha començat amb un ajust en la demanda que s’ha reflectit en un expedient de regulació temporal d’ocupació.

Comparteix

Icona de pantalla completa