Diari La Veu del País Valencià
Compromís insta Alcoi a traure de l’oblit la resistència que va defensar la ciutat de les tropes borbòniques

Compromís per Alcoi tornarà a presentar una moció al ple del consistori perquè l’Ajuntament pose en marxa alguna iniciativa que traga de l’oblit la resistència que va defensar la ciutat de l’Alcoià durant el setge de les tropes borbòniques en 1708.

“Hui, nou de gener, és la data en què es commemora un fet molt important per a la nostra ciutat; hui fa 309 anys que les tropes filipistes van ocupar Alcoi, comandades pel Coronel Mahoní. Hi hagué saquejos, detencions, execucions. Va ser l’inici d’un llarg camí d’humiliacions i penúries imposades pels vencedors”, recordava el portaveu de Compromís al municipi de l’Alcoià, Màrius Ivorra. El regidor lamentava aquest 9 de gener de 2019 que, actualment, a la població només hi ha un carrer que recorda aquells fets, una via dedicada al cap dels voluntaris, Francesc Perera. “No hi ha res que recorde ni que done valor a tots els alcoians i alcoianes que aquells dies van morir per defensar els nostres furs i les llibertats valencianes”, lamentava.

Les paraules que recordava Ivorra van ser les mateixes amb què el regidor va iniciar la seua intervenció al ple de l’Ajuntament fa dos anys per a aprovar els pressupostos municipals de 2017. Màrius Ivorra acaba d’incorporar-se al grup municipal de Compromís i amb la intervenció pretenia recordar “les persones que van donar la seua vida en la defensa d’Alcoi”. Per això, demanava aquest dimecres que “seria interessant realitzar-los un memorial, una dedicatòria”, perquè “són part de la nostra història”, apuntava. “Enguany són 311 anys i encara no ens reconeixem”, retreia el portaveu de la coalició.

El 25 d’abril de 1707 l’exèrcit borbònic ja havia avançat més enllà d’Almansa dividit en dos flancs per a fer-se amb València i Xàtiva. La ciutat de la Costera va ser cremada i rebatejada per Colonia Nueva de San Felipe. François Bidal d’Asfeld va dirigir les tropes cap al sud i, així, durant els primers dies de gener, va caure Alcoi, que acabaria en mans borbòniques en novembre de 1708 després d’haver defensat la causa austriacista. Posteriorment, el general francés encetaria el camí cap a Alacant.

La web de turisme d’Alcoi explica que, a causa del posicionament dels alcoians en favor de l’Arxiduc Carles, la vila “va estar assetjada i va patir atacs; l’abolició de privilegis locals, i multes”, “que van minvar la seua població i riquesa”. Això no obstant, l’únic record físic és el carrer Francesc Perera, un cartell que es posar en els anys 80 del segle passat durant el govern del socialista Josep Sanus. I, així, la resistència alcoiana davant les tropes borbòniques ha quedat en l’oblit. Per això, Compromís ha presentat una moció en aquest sentit en altres moments, recordava Ivorra, “però el regidor de Cultura ens va dir que farien alguna cosa, però no faran res”, apunta el regidor. “En gener, ho tornarem a demanar”, potser serà a través d’un prec o d’una moció, apunta, “però volem que es commemore”, perquè: “A Alcoi hi ha massa tòpics però amb aquestes coses mai no fan res”.

Comparteix

Icona de pantalla completa