Diari La Veu del País Valencià
El Consorci de Museus demana augmentar la plantilla de 14 treballadors per a seguir gestionant 12 espais

El Consorci de Museus necessita treballadors amb urgència. Des de fa una dècada, la institució cultural compta amb 14 persones que duen endavant la gestió de manera directa del Centre del Carme i, en col·laboració amb institucions municipals, altres onze espais expositius arreu del territori valencià. Tanmateix, l’antic convent del barri del Carme ha rebut durant 2018 la visita de 343.284 persones, és a dir, un creixement del 352,1% més respecte a 2016, quan van passar pel centre cultural 75.919 visitants. L’any 2017 ja es va aconseguir atraure 182.658 persones però, en els últims dotze mesos “s’ha fet un esforç sobrehumà”, va afirmar el director gerent del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.

El Centre del Carme “presta un servei públic a la ciutadania valenciana”, va reiterar Pérez Pont a aquest diari. No és de cap manera un museu amb ganxo per a atraure turistes, sinó que la gent que ha acudit a algunes de les 57 exposicions, les 736 activitats culturals i les 378 visites guiades en 2018 son veïns del País Valencià. Només un 24,3% són visitants estrangers –principalment italians, holandesos i francesos– i un 7,1% provenen de l’Estat. Per tant, “és un servei públic”, emfatitza el director del Consorci de Museus, qui confia que la Conselleria d’Hisenda autoritze l’ampliació de la plantilla en 5 o 6 persones aquest mateix any.

“Vull agrair l’esforç i implicació des que vaig arribar en abril de 2016”, apuntava Pérez Pont aquest dimecres a les xarxes socials, “però reivindique la necessitat urgent d’incrementar llocs de treball”, afegia tot seguit. Des del Consorci de Museus es gestiona tota l’activitat del Centre del Carme però també es col·labora en mostres i projectes amb altres onze centres, com ara el Castell de Santa Bàrbara, la Llotja del Peix, el Museus d’Art Contemporani i Las Cigarreras, tot ells a la ciutat d’Alacant; l’Espai d’Art Contemporani de Castelló de la Plana, i el Museu de Belles Arts, les Drassanes de la Marina i la Fundació Chirivella Soriano, a València. Pel que fa als Museus de Belles Arts d’Alacant i el de Castelló de la Plana la col·lecció que s’exposa ix dels fons del Consorci i aquest 2019 l’entitat enceta un nou projecte junt amb l’Ajuntament de Castelló de la Plana a l’Espai Menador.

A tot això, cal sumar les itineràncies de la col·lecció d’art contemporani de la Generalitat. Enguany, de moment, diverses obres han visitat Potries (la Safor) i Sagunt (el Camp de Morvedre). “Tenim el compromís de fer itineràncies per tot el territori però necessitem personal”, sostenia Pérez Pont. I si no es fan més coses des del Consorci de Museus és perquè “falten recursos humans”, es lamenta el director. Amb 14 treballadors, “és impossible complir objectius que són factibles d’aconseguir”, però calen més treballadors. Això no obstant, s’han pogut dur a terme projectes amb institucions que no formen part del conglomerat museístic, com ara Gandia, on s’ha obert una Espai de Telles per a apropar l’art als bebés, similar als que hi ha a Alacant, València i Castelló de la Plana.

“Crec que els resultats del nou model de gestió que estem desenvolupant parlen per ells mateixos”, afirmava José Luis Pérez Pont, qui també destacava que s’està treballant “amb el suport dels responsables polítics de les set institucions que formen part del Consorci, sense intromissions, posant l’educació i la cultura per damunt de la resta”. De fet, la Conselleria de Cultura ja hauria donat el vistiplau a la reivindicació del responsable del Centre del Carme i, en els propers dies, es mantindrà una reunió amb el Departament de Sector Públic per a concretar la cobertura d’entre cinc a sis nous treballadors.

En 2018, el Consorci de Museus va concloure la seua Relació de Llocs de Treball (RLLT), un document que no s’havia elaborat mai i que va posar sobre la taula que l’entitat comptava només amb 14 treballadors des de 2008. A més, en 2018 dues persones van estar de baixa laboral i no es van cobrir els llocs. Paral·lelament, es va fer una RLLT de projecció de futur on es deixava palés que calia duplicar la plantilla fins als 30 treballadors. Això no obstant, des de la gerència del Consorci entenen que eixa evolució “no serà de hui per a demà”. Per això, es confia que Hisenda autoritze noves incorporacions abans d’aquest estiu “que queden justificades per l’excepcionalitat”, defensava Pérez Pont sobre les dificultats que podria plantejar la coneguda Llei Montoro sobre contractació en l’Administració.

Les comparacions sempre porten algun però aparellat; ara bé, l’IVAM compta amb 80 treballadors per a dur endavant un museu. “Amb l’activitat que fem, hem fet un esforç sobrehumà”, ja que “hem treballat per damunt de les nostres possibilitats”, explicava Pérez Pont, qui alertava que, ara per ara, calen treballadors en totes les àrees del Consorci de Museus per a seguir gestionant una dotzena d’espais “pensant en la ciutadania”.

Comparteix

Icona de pantalla completa