Diari La Veu del País Valencià
La Viquipèdia en català, la 36a més llegida del món amb 196 milions de consultes en 2018

La Viquipèdia en català té, des d’aquest dimarts a les 22.20 hores, 600.000 articles. Una xifra que s’ha aconseguit amb la creació de la biografia, per part de l’usuari Xavier Dengra, de Pura Velarde, una operària, activista i feminista nascuda a Extremadura, coneguda per la seua implicació i lideratge en el teixit associatiu de Cornellà de Llobregat, tal com explica l’entrada de l’enciclopèdia en línia.

Coincidint amb aquesta fita s’ha renovat la portada de l’edició valenciana de “l’enciclopèdia lliure que tothom pot editar”. Des que el 16 de març de 2001 es va escriure el terme àbac, han sigut 312.000 els editors que han contribuït a la segona versió lingüística d’aquesta enciclopèdia. A l’assoliment d’aquesta fita han ajudat també les biografies que s’han fet per a revertir el biaix de gènere a través del viquiprojecte Viquidones, així com la voluntat d’omplir buits temàtics i històrics amb projectes com els realitzats en col·laboració amb el Museu Valencià d’Etnologia o l’Arxiu Ismael Latorre Mendoza. També han sumat els diversos viquiprojectes docents que s’han fet els últims mesos.

Aquestes activitats han sigut promogudes per Amical Wikimedia, una organització independent i sense ànim de lucre que treballa perquè la suma de tot el saber humà estiga disponible lliurement en valencià, promovent principalment la Viquipèdia i la resta dels projectes germans mantinguts per la Fundació Wikimedia.

Actualment, de les 303 versions idiomàtiques, la Viquipèdia en català és la vintena en nombre d’articles, després de la versió sèrbia i abans de la noruega. Pel que fa a la seua qualitat, està entre les tres primeres, al costat de les versions en rus i serbi, en una classificació que es fa analitzant la completesa dels mil articles vitals. El continu manteniment dels articles i activitats com la recent Quinzena anual de la qualitat ajuden a millorar els articles. L’any 2018 es van fer 196,5 milions de consultes a la Viquipèdia, de manera que és la 36a llengua més llegida al món, una xifra que representa el 0,10% del total de consultes mundials a l’enciclopèdia en línia.

Comparteix

Icona de pantalla completa