Diari La Veu del País Valencià
Vila-real commemora aquest dissabte el 313é aniversari de la crema de la ciutat ordenada per Felip V

La localitat de Vila-real (la Plana Baixa) commemorarà aquest dissabte el 313é aniversari de la crema de la ciutat a les mans de les tropes borbòniques el 12 de gener de 1706. El municipi recordarà aquest episodi bèl·lic, que va causar la mort de 253 persones, amb una marxa cívica que se celebra des de fa ja vint-i-sis anys.

La desfilada està organitzada des del seu inici pel col·lectiu Socarrats i per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i des de 2011 amb la col·laboració de les regidories de Normalització Lingüística i Tradicions. A més, enguany comptarà amb la participació dels Miquelets del Regne de València i de la Muixeranga de la Plana, segons expliquen fonts municipals. En aquesta edició, la marxa eixirà des de la seu del col·lectiu Socarrats, al carrer Sarthou, a les 19.00 hores. La portadora del penó enguany serà Roser Chorva i la presentació estarà conduïda per la periodista Glòria Castellote.

El regidor de Normalització Lingüística i de Tradicions, Santi Cortells, acompanyat del delegat d’ACPV, Toni Royo, i el president de Socarrats, Fermí Font, ha presentat aquesta nova edició de la marxa. Cortells ha assenyalat que es tracta d’una representació històrica que “paga la pena conéixer, ja que aquest tipus d’actes no són habituals”.

Aquesta representació, a més, “constitueix el símbol que tot el que construïm amb molt d’esforç es pot destruir amb una gran facilitat”, segons l’edil. “Encara que pensem que tenim els drets garantits i consolidats, és important rememorar aquestos episodis històrics per a tindre en compte que cal defensar aquestos drets i estar vigilants, perquè, en cas contrari, el foc se’ls pot portar en un instant”, ha apuntat.

“Fa vint-i-sis anys, quan vam començar a celebrar la marxa cívica de la crema, molta gent no sabia en què va consistir”, segons Royo, que ha afegit: “No volem limitar-nos a mirar el passat, sinó, sobretot, el futur”. Tant Cortells com Royo i Font han animat els vila-realencs a participar en la marxa i retre homenatge als 253 veïns que van perdre la vida en l’incendi i saqueig de la ciutat per part de les tropes de Felip V de Borbó.

Comparteix

Icona de pantalla completa