La Unió denuncia la venda de taronja sud-africana en supermercats valencians

El sindicat de llauradors retreu que es comercialitzen cítrics d'altres països en plena "campanya desastrosa" per al producte local
/ València
8 gener 2019 01:00h
El sindicat va sol·licitar al Ministeri d\'Agricultura una ajuda excepcional, similar al que es va concedir pel veto rus, però lamenta el silenci del govern espanyol.

La Unió de Llauradors denuncia la presència de cítrics sud-africans en ple mes de gener en els lineals d'una gran cadena de supermercats amb forta implantació a l'Estat. Segons el sindicat, Dia és qui comercialitza aquestos cítrics de "dubtosa qualitat".

El secretari general de la Unió, Carles Peris, ha comprovat aquest dimarts "la realitat" quan, a l'hora d'accedir a un supermercat Dia, ha vist que venen taronges a granel de la varietat València Late, l'origen de les quals és la República de Sud-àfrica. A més, "d'aquesta varietat és impossible que pel seu calendari de maduració hi haja fruita nostra en aquests moments en els lineals, però sí que existeixen altres varietats i amb suficient quantitat i qualitat per a proveir els mercats sense haver de recórrer a cítrics de fora", ha lamentat el sindicat.

La Unió apunta que "si bé és legal que cada cadena de distribució compre i venga la fruita d'on vulga a través dels seus proveïdors, molts d'ells valencians, resulta moralment i èticament reprovable que en el moment en què es troba la campanya hi haja fruita en els supermercats amb origen de tercers països, com és el cas de taronja de Sud-àfrica". "La campanya és desastrosa per a les persones productores de cítrics de la Comunitat Valenciana i de la major part de les zones citrícoles de l'Estat", apunta Carles Peris.

Segons les estimacions, en la primera part de la campanya els productors han tingut pèrdues, només al territori valencià, d'uns 134 milions d'euros, fonamentalment per la saturació de cítrics sud-africans i de tercers països en els mercats europeus. La Unió, per a compensar aquestes pèrdues, ja va sol·licitar al Ministeri d'Agricultura una ajuda excepcional i amb caràcter temporal per a tots els productors de cítrics als quals se'ls quede la collita en l'arbre sense recollir, en termes molt semblants a les concedides pel veto rus a les exportacions europees. No obstant això, no existeix resposta oficial a aquesta petició, ha fet constar el col·lectiu agrari en un comunicat.

La Unió qualifica el producte de "dubtosa qualitat". / LA UNIÓ DE LLAURADORS

En aquest sentit, la Unió considera que la mesura posada en marxa de retirar 50.000 tones de cítrics per a indústria que ara s'inicia era positiva a principis de campanya, però ja adverteix que serà totalment insuficient i no arribarà de forma directa als llauradors. Continua insistint, per tant, en l'establiment de la clàusula de salvaguarda a les importacions de cítrics de Sud-àfrica i que es renegocien aquells tractats internacionals amb incidència en el nostre sector citrícola per a establir una reciprocitat real de les normatives europees en matèria fitosanitària, mediambiental i laboral a les produccions agràries procedents de països tercers, així com exigir la implantació del tractament en fred en trànsit a tots els cítrics procedents de països tercers amb plagues de quarantena.

next