Diari La Veu del País Valencià
La Fundació Blasco Ibáñez reclamarà a València el llegat de l’escriptor per a enviar-lo a Madrid

La Fundació Blasco Ibáñez reclamarà a l’Ajuntament de València la devolució dels fons de l’escriptor que formen part del seu llegat exposat a la Casa-Museu, una vegada el passat 31 de desembre va acabar la vigència del conveni i han considerat que “no s’han donat les condicions” per a renovar-lo. Així, en breu es demanarà el retorn del fons i es traslladarà a Madrid, segons ha indicat la Fundació.

Així ho ha explicat a EFE el secretari de l’entitat, Ángel López, qui ha reconegut el “cansament” després de tants anys de litigi i que el Consistori no haja fet realitat les iniciatives previstes per a aquest museu i “diluïra” en 2018 el pressupost que tenien per a invertir en l’espai i la projecció de Vicente Blasco Ibáñez.

Per la seua banda, fonts municipals han indicat a EFE que abans d’estiu van fer arribar a la Fundació una proposta de conveni “per a assegurar la continuïtat de la col·laboració Fundació-Ajuntament” i han indicat que és “fins i tot millor i més avantatjosa perquè augmenta la contraprestació econòmica anual”. “L’únic obstacle per a la signatura del conveni en tot moment ha vingut donat perquè la Fundació vol que el text reculla la seua propietat de part dels fons”, han indicat, i han afegit que els serveis jurídics municipals i l’advocat de la ciutat han “expressat reiteradament” que corresponen a l’Ajuntament i “en cap cas a la Fundació”.

El patronat de la Fundació Blasco Ibáñez es reunirà aquesta setmana per a aprovar el text amb el qual comunicaran a l’Ajuntament que, “atés que ha vençut el conveni el 31 de desembre i no es donen les condicions per a renovar-lo, donem per dissolt el conveni i, a partir d’aquest moment, demanem la devolució dels fons”.

Segons ha explicat, la segona part d’aquest llegat és la més intimista, ja que està composta per cartes a la seua núvia i després esposa, María Blasco; llibres de notes cinematogràfiques i contractes de cinema, i fotografies dels seus viatges. “No hi ha cap dubte que s’ha de retornar perquè és propietat de la Fundació”, ha afirmat. L’altra part és la que ja estava dipositada a la Casa-Museu abans del conveni que es va signar per al període 2012-17 –declarat Any Blasco Ibáñez en el 150é aniversari del seu naixement– i que es va prorrogar fins a final de 2018; la seua propietat és motiu de conflicte entre la Fundació i l’Ajuntament.

López ha assenyalat que sobre aquesta altra part dels fons –que inclou cartes amb la seua família, fotografies, documents, llibres i dibuixos, entre d’altres–, de la qual la Fundació argumenta que Gloria Llorca, neta de l’escriptor, va revertir la donació, presentaran un recurs contenciós administratiu perquè “el jutjat decidisca a qui pertany”, com ja van estar a punt de fer en 2012. “No hi ha el mínim dubte de la voluntat de la donant”, ha assenyalat López, qui ha afegit que l’Ajuntament esgrimeix un informe de l’època de Rita Barberá que defensa la propietat municipal dels fons però no es fa “cap referència a l’escrit de Gloria Llorca perquè se li retornara aquesta primera part del llegat”.

Al judici de la Fundació, hi ha “raons flagrants” per a no renovar la cessió, com ara que no s’haja modificat la primera planta de l’exposició permanent, que porta més de dues dècades sense tocar-se, per a fer una “reforma científica” o que “hi ha moltes coses plantejades sense fer”. També s’ha retret que s’haja “diluït” dels pressupostos de 2018 la partida destinada al museu i que no hi haja hagut cap “esforç”, per exemple, per a comprar un fons de cartes que Blasco Ibáñez va intercanviar amb un traductor seu a França i que costaven 600 euros, així com que no s’haja creat el premi d’investigació amb el seu nom.

Ángel López ha lamentat que en el cas de Blasco Ibáñez només estiga present l’Ajuntament de València per al manteniment del seu llegat, mentre que en la Fundació Max Aub, per exemple, participa la Generalitat, diverses diputacions i altres organismes i institucions, i tenen “un pressupostos sanejat”. “El problema de fons és el cansament perquè portem des de 1994 lluitant per Blasco Ibáñez i des de 2001, que es va crear la Fundació; 18 anys bregant amb l’Ajuntament pel seu llegat”, ha dit, i ha reiterat que en breu demanaran la devolució dels fons per a traslladar-los a una institució de prestigi a Madrid.

Segons fonts municipals, es va consultar als serveis jurídics la possibilitat d’un arbitratge o mediació però l’advocat de la ciutat el va rebutjar en considerar que “és una qüestió ja resolta jurídicament amb contundència”. “Aquesta impossibilitat va ser comunicada a la Fundació abans d’acabar l’any i se’ls va reiterar la voluntat i urgència de renovar el conveni amb nous oferiments, com ara ampliar la durada temporal del document”, han conclòs des del consistori.

Comparteix

Icona de pantalla completa