Diari La Veu del País Valencià
Habitatge reprén la construcció de tres edificis a València paralitzats pel PPCV per a destinar-los a vivendes protegides

La conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori destinarà 1,2 milions d’euros per a construir i rehabilitar tres edificis del centre de València i destinar-los a vivenda protegida. Els blocs estan ubicats a la plaça de l’Arbre; a l’encreuament entre la plaça del Coll i el carrer Bisbessa, i al carrer Teixidors.

En total, amb la rehabilitació d’aquestos tres edificis, s’obtindran 20 noves vivendes protegides al centre de la ciutat. En aquest sentit, la consellera María José Salvador, que ha visitat aquest dilluns els edificis, ha explicat que aquest projecte el va iniciar el consell del PPCV però que després el va paralitzar. Ara, des de la Conselleria s’ha volgut tornar a impulsar la rehabilitació d’aquestos blocs per a donar vida al centre de la ciutat.

L’edifici de la plaça de l’Arbre és el més endarrerit. Fins ara no hi ha res construït i des de la Conselleria es preveu que compte amb 8 vivendes. El bloc de pisos s’alçarà sobre un antic cementeri musulmà que se situava fora de la muralla. Així ho ha explicat l’arqueòleg encarregat d’examinar els terrenys, Aquilino Gallego, qui ha assegurat que s’han trobat els esquelets de 13 individus. El cementeri data dels segles XI al XIII i forma part d’una necròpolis musulmana, la de Bad-Alhanax, que ocupava el que ara són el carrer de Dalt, el carrer de Baix i el carrer Sogueros, i que s’allargava fins al carrer del Pintor Fillol.

Segons ha explicat la consellera, les restes trobades ja s’han retirat de la zona i com que tot s’ha fet seguint la normativa, no hi ha cap impediment per a construir sobre eixos terrenys. Tot i això, estan a l’espera de rebre els informes pertinents de Patrimoni. Gallego ha assenyalat que amb les restes s’estan fent diversos estudis sobre la ceràmica trobada i també s’estan realitzant estudis antropològics sobre possibles malalties de l’època, el nivell de vida i l’altura dels habitants, entre d’altres.

Pel que fa a l’edifici de Coll-Bisbessa, des d’Habitatge assenyalen que ja està construït, però com que mai va arribar a comercialitzar-se, va ser ocupat i ara cal rehabilitar-lo sencer per a fer-lo habitable. El bloc del carrer Teixidors està també pràcticament acabat a falta de posar les portes, endolls i altres detalls. Les obres encara no s’han licitat i, per tant, encara no hi ha data per a l’inici dels treballs.

Salvador ha explicat que aquestos tres edificis, propietat de EVha, formen part del pla de reactivació de promocions d’edificació que van ser paralitzades per falta de planificació. Aquest pla suposa la represa d’un total de huit edificis en diversos municipis del País Valencià, amb una inversió de 6,3 milions d’euros, per a ampliar el parc d’habitatge protegit de lloguer assequible en 111 habitatges més.

A això cal sumar el recent compromís aconseguit amb el Ministeri de Foment perquè col·labore en el finançament per a acabar de construir un edifici de 184 habitatges al barri de la Torre de València, que es va deixar inacabat fa ja una dècada. La consellera ha recordat que, tal com va dir fa uns dies el president de la Generalitat, Ximo Puig, “l’impuls al dret a l’habitatge és una realitat que es demostra amb fets concrets, com ara la reactivació i finalització de promocions d’habitatge que van quedar a mig construir a causa d’una mala gestió i que, pròximament, posarem a la disposició dels ciutadans”.

Salvador ha assegurat que aquest Consell té “la ferma voluntat de marcar un abans i un després en la política d’habitatge” del País Valencià perquè considera que tindre accés a un habitatge “és una condició prèvia a tota vida digna, sobre la qual cosa la societat i els seus representants han d’assumir responsabilitats”.

Comparteix

Icona de pantalla completa