Diari La Veu del País Valencià
Dos joves valencians donen a llum una nova editorial per a promoure la lectura gràcies a la il·lustració

Els valencians Eva Llopis i Jorge Romero, filòlegs de formació, van emprendre fa un any un projecte editorial amb l’objectiu de promoure la lectura a través de la il·lustració partir d’un format molt cuidat, artesanal i de qualitat, convençuts que encara existeix “el fetitxisme pel paper”.

Una de les primeres obres amb què han eixit al mercat és El pabellón número 6, il·lustrat per Libertad Ballester, un relat curt d’Antón Chéjov traduït per Nicolás Tasin que planteja la dualitat d’estar boig o sensat i que generalment s’incloïa en recopilatoris de l’autor rus. Aquesta obra inaugura una de les seccions de l’editorial, ‘Clásicos para no volverte loco’, en línia amb el seu interés per les lletres dels grans clàssics, en general relats curts, que al seu parer no han tingut la rellevància que mereixen i que es presenten de forma “més amena” amb la visió, a més, d’un il·lustrador, segons expliquen els joves editors en una conversa amb EFE.

La novetat d’aquesta proposta editorial és la importància que es dona a la il·lustració, amb artistes principalment valencians, perquè el lector tinga a les mans a més d’una joia literària un “llibre objecte” de regal, assenyala Llopis. Per això, Erial Editorial compta amb un grup d’il·lustradors a qui es dona llibertat d’interpretació de l’obra i que se seleccionen perquè s’ajuste també a l’estil de l’autor literari.

L’editorial compta amb altres tres seccions, una d’elles ‘Erial Pop’, amb històries “originals”, llibres d’oci per a un consum “més relaxat”, explica Romero, que només amb el títol criden l’atenció i sobretot que aconseguisca que el lector “s’ho passe bé”. La secció s’ha inaugurat amb el llibre Receta para vagos y maleantes autónomos y estudiantes, una “declaració d’intencions” de la línia de l’editorial, amb text d’Eva Llopis, que signa amb el pseudònim Gabriela Pavinski, i les il·lustracions de Jorge Romero.

“Ens hem trobat amb obres curioses com El arte de fumar, Manual del arte de la navaja o Gracias y desgracias del ojo del culo, de Francisco de Quevedo, al qual, lamenta Romero, “arribem tard” perquè ja va ser rellançat per una altra editorial xicoteta. “Llibres que ens enamoren perquè són fàcils de llegir o anecdòtics”, assenyala.

“Després d’estudiar Filologia Hispànica em vaig acabar d’enamorar de la societat espanyola, de la nostra autocrítica i sentit de l’humor”, assegura Llopis, i aquesta línia és la que volen mantindre en les seues pròximes publicacions.

La tercera secció és ‘Erial Infants’, adreçada al públic infantil, amb títols concordes “als nous ideals del segle XXI” i ja treballen en l’edició de l’obra Criaturas exquisitas, que aborda la diversitat funcional i les malalties mentals i que tenen previst presentar en la Fira del Llibre.

L’última proposta editorial és ‘Semillas’, per a facilitar l’autoedició a escriptors que no aconsegueixen accedir a una editorial tradicional o “reneguen a ella”, i compten amb una cartera d’escriptors, dissenyadors i autors, sota el nom d'”els incansables” que ofereixen els seus serveis.

“Els llibres electrònics no s’han menjat el mercat del paper”, asseguren els joves editors, “el que cal donar-li al públic és una oferta de llibres de més qualitat, més artesana i més cuidada”. Aquest és, a més, el lema de la seua proposta editorial, que ha començat amb una primera tirada de 750 llibres i que ja es distribueixen en els principals centres de venda de València i altres punts de l’estat espanyol.

Comparteix

Icona de pantalla completa