Diari La Veu del País Valencià
Compromís i els agricultors defensen la clàusula de salvaguarda per als cítrics i un ‘lobby’ valencià a Brussel·les

Representants de Compromís i de les organitzacions agràries AVA i la Unió de Llauradors s’han reunit aquest dijous en la seu de la coalició per a abordar la situació del sector citrícola valencià. Aquestos han coincidit a reclamar al govern espanyol que demane l’activació de la clàusula de salvaguarda com a mesura de protecció davant la importació de taronges sud-africanes, així com que l’oficina de la Generalitat a Brussel·les tinga “una estructura seriosa de lobby agrícola” que pressione en defensa dels interessos valencians.

El diputat al Congrés Joan Baldoví ha explicat, després de celebrar que la iniciativa s’haja “estés a altres partits”, que l’objectiu és crear “un front comú valencià de defensa dels interessos de la citricultura valenciana”. A curt termini, ha indicat, “més enllà de bones intencions”, volen mesures concretes, que passen per posar en marxa la clàusula de salvaguarda davant l’impacte a l’agricultura valenciana de l'”entrada massiva de fruita de Sud-àfrica”; per reduir els mòduls de l’IRPF per als agricultors, ja que “si se’ls ha quedat la taronja penjant en l’arbre, els afectarà en la declaració”, i per ampliar-lo fins i tot a l’IBI agrari “sempre que es compense també els ajuntaments”. També ha reclamat al govern estatal “ajudes directes al productor afectat”.

Preguntat sobre aquesta clàusula de salvaguarda, Baldoví ha recordat que hi ha altres països com França que l’estan reclamant i en el seu moment es va aplicar en altres casos, per la qual cosa “és evident que sí que es pot posar, una altra cosa és que el govern espanyol no la vulga demanar”. Per la seua part, l’eurodiputat Jordi Sebastià ha assegurat que mantindran la pressió a Brussel·les i ha recordat que ja en 2016 van votar contra l’acord amb Sud-àfrica i van advertir que tindria “conseqüències catastròfiques sobre el sector”. A més, ha alertat que “encara està començant, perquè a poc a poc Sud-àfrica tindrà més llibertat per a ficar el seu producte a la UE fins que en 2026 no pagarà cap mena d’aranzel”.

Al judici de Sebastià, la política comercial de la UE està “perjudicant seriosament els nostres productors i si mantenim aquestos acords comercials, difícilment els nostres productors podran tindre alguna oportunitat, perquè no competim amb les mateixes regles”. Sebastià ha criticat que mentre que al productor europeu “se li demanen una sèrie de condicions sociolaborals, sanitàries i ambientals, que està complint i de forma extraordinàriament bona, als productors de tercers països no se’ls demanen” i la seua producció, per tant, “sempre serà més barata”.

Acords comercials internacionals

Per això, Sebastià creu que és el govern espanyol el que ha d’exigir “que tot el paquet agroalimentari quede fora d’aquestos acords comercials, com s’ha fet amb el de Xile”, i troba a faltar aquesta “pressió de l’estat espanyol defensant els interessos dels nostres productors”. “Si el que entra de fora no respecta els nostres estàndards, és pràcticament impossible competir”, ha indicat. Ara “és Sud-àfrica”, ha advertit l’eurodiputat, però “està pendent un acord amb el Brasil i d’ací a poc podrà entrar taronja d’Egipte”. A més, ha assenyalat que la Generalitat té una oficina a Brussel·les i ha demanat que tinga “una estructura seriosa de lobby agrícola” que reclame els tractaments fitosanitaris exigibles a Sud-àfrica i que faça eixa “pressió” en defensa dels interessos de l’agricultura valenciana.

Per la seua part, el secretari general de la Unió, Carles Peris, ha valorat aquesta proposta de lobby valencià per a desenvolupar mecanismes de pressió i interlocució a Europa “de cara a aquestos tractats internacionals que tant penalitzen el sector”. Tot i així, ha advertit que “tampoc no està tot a Brussel·les”, i ha reclamat al govern espanyol una millora de la llei de la cadena agroalimentària, que és “totalment insuficient perquè quan detecta abusos no és capaç de corregir-los”.

El president de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA), Cristóbal Aguado, ha reclamat que s’aprofundisca en les causes i les conseqüències d’aquesta situació estudiant els tractats signats. A més, ha indicat que les condicions en les quals entren a Europa les taronges de Sud-àfrica són “totalment diferents” perquè “no hi ha reciprocitat en qüestions fitosanitàries, temes laborals i socials”, la qual cosa genera un “dúmping social i econòmic” que fa que no es puga competir en el mateix mercat.

Comparteix

Icona de pantalla completa