Diari La Veu del País Valencià
Pacificació del trànsit, zones verdes i millora d’infraestructures: la ciutadania marca l’agenda de València

VALÈNCIA. Després de quatre edicions dels pressupostos participatius de València, un fet ha quedat clar: l’opinió del veïnat ha vingut per a quedar-se. Encara que el percentatge de participació ciutadana s’ha mantingut molt baix al llarg d’aquestes edicions, només 15.906 persones van participar en les diferents parts de la darrera convocatòria dels pressupostos (amb data de setembre de 2018), les preferències de la ciutadania que sí que manifesta la seua opinió en aquesta consulta sembla que estiguen ben clares. Així, la pacificació del trànsit, la millora de les infraestructures de transport, els parcs i jardins i la mobilitat en bicicleta són les qüestions que més destaquen entre les propostes que han comptat amb el suport del veïnat de València, seguides de les instal·lacions esportives o les mesures d’accessibilitat per a persones.

Si parem atenció a les xifres de les tres primeres edicions (novembre de 2015, octubre de 2016 i octubre de 2017), que sumen un total de 192 projectes, quasi un 75% d’aquestes tractaven sobres aquestes temàtiques. Així, 36 mesures aprovades per la ciutadania (quasi un 19% de les propostes) se centraven en el trànsit de la ciutat, ja siga mitjançant iniciatives que específicament plantejaven la pacificació del trànsit o d’altres que buscaven una millora dels passos per a vianants, una major seguretat viària o més zones per a qui va a peu. De fet, entre les mesures de la primera edició de la consulta ciutadana ja es va aprovar la limitació de l’accés de vehicles al barri del Carme.

A més, els espais verds, els parcs infantils i les zones de socialització canines ocupen quasi un 18% de les iniciatives aprovades, amb 34 mesures que proposen, entre altres qüestions, la instal·lació de jocs infantils, el recondicionament de zones enjardinades o, directament, la creació de nous parcs. En eixes edicions també destaca la demanda de la ciutadania per millorar o mantindre les infraestructures públiques de transport, bé siguen voreres o calçades que requereixen renovació, adequació o repavimentació; aquestes iniciatives suposen el 14,6% del total amb 28 projectes. En eixe sentit, la mobilitat sobre dues rodes també agafa força als pressupostos participatius de València, així l’augment de la xarxa de carril bici al llarg de tota la ciutat o l’ampliació i millora d’aparcaments per a aquest tipus de vehicles apareix en 24 de les propostes, el que suposa un 12,5% del total.

Les instal·lacions esportives també estan molt presents, amb un total d’11 projectes aprovats (un 5,7%) dirigits fonamental als barris més perifèrics i també als pobles de València, com ara, una instal·lació esportiva elemental a Beniferri, la construcció de dues pistes esportives a la Torre o la creació d’un parc de patinatge a Benimàmet. Així mateix, l’accessibilitat es posiciona com a una de les preocupacions de la ciutadania valenciana amb 10 iniciatives i un 5,21% del total, el veïnat posa el focus en mesures relacionades amb l’accés a les parades de transport públic o a la mobilitat en la ciutat, amb el condicionament de carrers i passos de vianants. Entre la resta de propostes aprovades es busca fomentar una ciutat més neta i eficient energèticament, amb suggeriments, per exemple, d’instal·lar pèrgoles fotovoltaiques o de soterrar els contenidors de residus.

Què queda per fer?

Del total de projectes aprovats en les tres primeres edicions (novembre de 2015, octubre de 2016 i octubre de 2017) ja s’ha executat més de la meitat, el que equival a un 69,76% de les propostes aprovades per la ciutadania, segons la informació del portal web DecidimVLC, actualitzada a desembre de 2018. Així doncs, des de la web oficial s’extrau que de la primera convocatòria un 92,95% dels projectes ja s’ha executat, mentre que 14 iniciatives estan en tramitació i tres en execució. Per altra banda, de la segona consulta ciutadana, hi ha un 84,51% de les propostes executades, però encara en romanen 19 en tramitació i 6 en execució.

La situació de la tercera consulta ciutadana, la d’octubre de 2017, reflecteix la seua proximitat temporal, ja que un 72,73% de les iniciatives aprovades estan ara en la fase de redacció de projecte. Tot i així, un 31,82% del total de les iniciatives ja estan executades i un 27,27% estan en fase de tramitació, el que implica que el projecte tècnic es troba en fase de gestió administrativa. En l’última consulta ciutadana, de setembre de 2018, la designació municipal per als pressupostos participatius es va incrementar dels 7 milions d’euros de les anteriors convocatòries a 8 milions, distribuïts entre els 16 districtes de la ciutat i entre els pobles del nord, de l’oest i del sud. Una darrera edició que, com a novetat, atribuïa un pressupost concret als pobles de València.

D’aquesta última consulta ciutadana es van escollir 103 projectes d’un total de 540 que es van presentar i les propostes amb més suport també estaven relacionades amb la mobilitat en bicicleta, iniciativa que vol la continuació del carril bici de l’avinguda Tres Creus; la preocupació per la pacificació del trànsit i pel medi ambient, amb l’establiment de dos punts de mesurament de la contaminació atmosfèrica i sonora, i el foment de les infraestructures per a vianants, amb la instal·lació de bancs en diversos carrers de Patraix.

Així mateix, altres projectes de la consulta ciutadana de 2018 que també destaquen dins d’aquestes temàtiques són la remodelació del passeig de l’Albereda; la creació de carrils bicis a diferents parts de la ciutat, com ara Cardenal Benlloch, Tres Creus o Mestre Rodrigo; la instal·lació d’un parc de cal·listènia a l’Olivereta; la reforma de la piscina municipal de la Font de Sant Lluís; projectes de reurbanització a l’avinguda de l’Oest i als voltants dels mercats municipals de Russafa i Sant Pere Nolasc a la Saïdia, i la creació d’ombres amb pèrgoles solars al Parc Lineal de Benimàmet.

En eixe sentit, la ciutadania valenciana ha deixat palés amb els seus vots cap a quin model de ciutat vol que es camine: una València més amable i més verda, que pose el focus en totes les persones. Ara, el que queda per fer de cara als pròxims pressupostos participatius és aconseguir la implicació i participació d’un nombre major de persones en aquesta iniciativa de l’Ajuntament de València, per tal de superar així eixe exigu 2% de la població que ha donat la seua opinió en les darreres quatre convocatòries.

Comparteix

Icona de pantalla completa