Diari La Veu del País Valencià
La Societat d’Hematologia avala que Zaplana continue en l’hospital per risc vital greu

La Societat Espanyola d’Hematologia i Hemoteràpia (SEHH) avala que l’expresident de la Generalitat i exministre Eduardo Zaplana seguisca ingressat a l’hospital o sota control mèdic domiciliari a causa del “risc vital greu” del pacient.

Zaplana, malalt de leucèmia, va ser traslladat el passat 18 de desembre a l’Hospital La Fe de València des de la presó de Picassent (l’Horta Sud) en empitjorar el seu estat de salut després de set mesos a la presó preventiva per la seua suposada implicació en delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació en el marc del cas Erial.

El doctor Guillermo Sanz, cap del Servei d’Hematologia i Hemoteràpia de l’Hospital la Fe, va remetre els informes de la situació clínica de Zaplana a la SEHH, amb el consentiment del pacient. Un comunicat de la Societat Espanyola d’Hematologia i Hemoteràpia, signat pel seu president, Jorge Sierra, explica que aquestos informes han sigut analitzats per dos hematòlegs “amb experiència i prestigi en el trasplantament hematopoètic”, un dels tractaments als quals s’ha sotmés Zaplana.

Es tracta d’Angela Figuera, cap de secció clínica i coordinadora de la Unitat de Trasplantaments de l’Hospital Princesa de Madrid i vicepresidenta primera de la Societat Espanyola d’Hematologia i Hemoteràpia, i per David Valcárcel, director del Programa de Trasplantament Hematopoètic del Servei d’Hematologia de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

Segons el comunicat, tots dos experts han emés sengles informes en els quals coincideixen en les apreciacions del doctor Sanz, tant en les seues indicacions de tractament com en les seues afirmacions sobre que l’ingrés en un centre penitenciari “no és l’entorn adequat”, ja que “manca de l’equipament tècnic necessari així com del personal especialitzat per a atendre” la seua situació clínica.

“Aquesta situació, atés el risc vital greu, requereix un seguiment estricte mitjançant ingrés en un centre mèdic especialitzat o, quan el seu estat ho permeta, sota el control d’un programa d’hospitalització domiciliària que permet els controls analítics necessaris, l’administració de medicació complexa i transfusions; que minimitza el risc infecciós, i que permet la detecció i el tractament precoç de les complicacions que puguen sorgir”, assenyala la nota.

Els hematòlegs ratifiquen que el pacient es troba en una “situació d’alt risc de complicacions mortals” i, per tant, “han de seguir-se les seues indicacions sobre exploracions complementàries, tractament i condicions de l’entorn en què ha de tractar-se el pacient”.

A més, afirmen que Guillermo Sanz és un expert reconegut a nivell mundial pel seu coneixement i contribucions en el camp de les síndromes mielodisplàstiques i el trasplantament hematopoètic.

Aquestes anàlisis han sigut presentades davant el Jutjat d’Instrucció número 8 de València, que porta el cas. La SEHH mostra la seua “plena disponibilitat a aclarir, davant el Jutjat d’Instrucció número 8 de València, tot el que es considere necessari i a facilitar-li els informes emesos pels experts” de la Societat.

Comparteix

Icona de pantalla completa