Diari La Veu del País Valencià
Els enfarinats s’han apoderat d’Ibi per un dia

Un any més i tan sols per un dia, la ciutat d’Ibi (l’Alcoià) ha sigut presa per un grup de persones, els enfarinats, que ha imposat les seues normes de “l’absurd” i “s’ha apropiat” simbòlicament del govern local a colp d’escaramusses i batalles d’ous; farina, i coets borratxos. Aquesta tradició se celebra des de mitjan segle XIX en aquesta localitat cada 28 de desembre, coincidint amb la festivitat dels Sants Innocents, i és una de les jornades més peculiars de les seues festes d’hivern.

El temps regnant durant aquesta jornada en el municipi –fresc, ennuvolat i amb absència de vent– ha permés als assistents, més d’un miler de persones, presenciar com els enfarinats, abillats amb les més estrafolàries vestimentes, s’enfrontaven al col·lectiu de l'”oposició”, que té el denominador comú de portar una cistella negra adornada amb estreles de paper. El regidor de Festes i Tradicions, Luis Vicente Martí, ha dit a EFE que no s’havien produït incidents, excepte unes quinze atencions “lleus” a membres dels enfarinats i de l’oposició, en alguns casos per cremades o perquè la farina els havia entrat als ulls.

L’Ajuntament d’Ibi ha aportat per a aquesta festa 1.600 quilos de farina, 250 dotzenes d’ous i 400 dotzenes de coets i petards, una xifra que s’ha incrementat amb “la munició” que han portat per a l’ocasió i pel seu compte els enfarinats i els seus opositors. Com en anteriors edicions, la jornada ha començat quan els enfarinats han corregut fins a la Casa Consistorial per a arrancar la vara de comandament a l’autoritat municipal i instaurar unes normes no escrites que anomenen “Justícia nova”.

A partir d’aquest moment, el nou ordre s’ha implantat a Ibi a colp d’escaramusses i batalles d’ous; farina, i coets borratxos. Cap al migdia, l’absurd i les excentricitats dels enfarinats s’han estés per tot el centre urbà de la localitat joguetera, on s’han enfrontat, tendint emboscades, a l’oposició en una batalla èpica. Els ciutadans que s’han atrevit a travessar per la plaça de l’Església, caserna general dels enfarinats, i han gosat incomplir les seues absurdes ordres (“durant tot el dia no es pot caminar per la vorera o per la calçada, ni tampoc pel sol, ni per l’ombra”) han acabat també arrebossats en farina i ou.

El centre urbà d’Ibi s’ha cobert d’un gran núvol blanc en el qual a penes es podien albirar els protagonistes, que han desplegat tots els seus efectius bèl·lics. Al final de l'”acarnissada” lluita, l’oposició s’ha doblegat als invasors, davant l’avanç dels quals no ha tingut més remei que replegar-se en les escalinates de l’església de la Transfiguració del Senyor. La façana d’aquest temple ha sigut coberta per l’Ajuntament, per primera vegada, amb una lona ignífuga, amb acabat decoratiu i recreant la imatge de l’església per a protegir aquest edifici catalogat com Bé de Rellevància Local dels impactes d’ous, pólvora, coets i altres elements que s’utilitzen en aquesta festa.

Amb la rendició de l’oposició ha arribat l’armistici pel qual s’han unit els dos bàndols enfrontats, els qui han recaptat fons en els comerços de l’urbs per a l’asil d’ancians Sant Joaquim d’Ibi. La jornada finalitzarà aquesta nit amb el ball del virrei i la dansà, en les quals participaran dones vestides amb luxosos vestits, homes coberts amb elegants capes i uns altres peculiars personatges coneguts com els tapats, que van disfressats de les formes més variades i coberts amb capa i màscares. El ball s’iniciarà després de rebre el permís de l’alcalde dels enfarinats en l’últim acte del seu “mandat”.

Segons l’edil de Festes, el també conegut com el Dia dels Enfarinats té, a poc a poc, repercussió en els mitjans de comunicació internacionals, fins al punt que en aquesta edició s’havien acreditat més de seixanta periodistes, tant de l’Estat com de França, Alemanya, el Japó i d’altres països.

Comparteix

Icona de pantalla completa