Diari La Veu del País Valencià
El PP veta al Senat el sostre de despesa i obliga a elaborar els comptes de 2019 amb els límits fixats per Rajoy

El PP ha usat la majoria absoluta al Senat per a vetar els objectius de dèficit 2019-2021 –on està inclòs el sostre de despesa de 2019–, que suposaven per al govern espanyol disposar de 6.000 milions d’euros més per a elaborar els pressupostos de l’any vinent. La setmana passada el Congrés va aprovar un dèficit públic de l’1,8% del PIB per a 2019 –cinc dècimes per sobre de l’actual, en l’1,3%– però, segons la Llei d’estabilitat pressupostària modificada pel PP, cal que el Senat referende les xifres.

El PP no ha canviat el guió i ha votat en contra dels objectius de dèficit, que ja comptaven amb l’aval de Brussel·les. Això obliga el govern espanyol a configurar el pressupost de 2019 amb el sostre de despesa de l’1,3% fixat per l’executiu de Mariano Rajoy. D’aquestos 6.000 milions, 2.500 anaven destinats a les autonomies; 2.500, a les pensions, i 1.000, al govern estatal.

La setmana passada, el govern de Sánchez va aconseguir reeditar la unió de forces de la moció de censura per a aprovar –en un segon intent– els objectius de dèficit amb el suport de PDeCAT, ERC, Podem, PNB i Compromís. Aquesta és l’eina prèvia per a elaborar els comptes de l’Estat. Segons la Llei d’estabilitat pressupostària, però, aquestos objectius els ha d’aprovar també el Senat. Aquesta modificació que va ser introduïda per l’executiu de Rajoy.

El govern espanyol –amb el suport de Podem, ERC i PNB– va impulsar una reforma de la llei per a eliminar aquesta capacitat de veto, però la majoria del PP i Cs a la Mesa del Congrés la manté bloquejada des de fa tres mesos. De fet, aquest mateix dijous el Grup Socialista ha presentat un recurs d’empara al Constitucional per a denunciar aquest “bloqueig inconstitucional i trampós”.

“Una molt mala notícia per als valencians”

Després de conéixer-se aquest veto del Senat a la flexibilització del dèficit, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha manifestat que “és una molt mala notícia per als valencians, ja que suposa que no podrem disposar de 236,4 milions d’euros addicionals per a finançar la sanitat, l’educació o la protecció social de les valencianes i valencians”.

“L’actitud dels partits polítics que s’han oposat al fet que les comunitats autònomes disposen de més recursos és inadmissible i totalment irresponsable, especialment en el cas de la Comunitat Valenciana, que està infrafinançada i que necessita disposar de recursos addicionals per a continuar millorant la qualitat dels serveis públics dels ciutadans”, ha assenyalat el titular d’Hisenda.

Comparteix

Icona de pantalla completa