Diari La Veu del País Valencià
Camps esborra de la seua llista de causes pendents la peça de l’organització de la Fórmula 1

Primer assalt superat. Francisco Camps pot respirar tranquil –però no molt– després que aquest dijous la jutgessa instructora del conegut com a cas Valmor –que investiga les presumptes irregularitats en la gestió i organització del Gran Premi de Fórmula 1– donara a conéixer a última hora del dia l’arxivament d’una de les peçes, en la qual quedava únicament com a investigat l’expresident de la Generalitat. La resta de persones implicades en aquesta causa, com ara la mà dreta de Camps, Belén Reyero, i l’exconsellera d’Esports, Lola Johnson, van quedar exonerades, atés que totes les seues versions van assenyalar com a únic responsable del Gran Premi l’excap del Consell del PPCV.

Així mateix, diversos informes de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) van concloure que l’exdirigent popular va negociar directament amb el magnat de la Fórmula 1, Bernie Ecclestone, beneficis per a l’empresa privada (Valmor Sports) que va organitzar el Gran Premi entre els anys 2008 i 2012. Aquestes proves han resultat insuficients per a la jutgessa, que ha decidit arxivar aquesta causa contra l’expresident basant-se en diversos correus electrònics que ha aportat la defensa de l’exdirigent popular.

Malgrat que Camps ha eixit il·lés d’aquesta imputació, per davant encara té altres causes pendents contra ell: una altra peça de la Fórmula 1 relacionada amb el disseny i els sobrecostos del circuit; els contractes de la fundació que es va encarregar de la visita del papa Benet XVI l’any 2006, i els contractes de la Generalitat amb les empreses de la trama Gürtel. Aquesta llarga llista de processos judicials ha sigut la tònica de l’excap del Consell des que abandonara la política el passat 20 de juliol de 2011.

De fet, la seua dimissió la va propiciar la seua implicació en el conegut com el cas dels vestits, del qual finalment va quedar absolt per un jurat popular. Des d’aleshores, el nom de Camps sempre ha sonat per alguna qüestió de corrupció. Fins i tot ell ha bromejat sobre aquest tema: “No isc d’una i ja estic clavat en una altra”.

Fórmula 1

La jutgessa d’instrucció del cas Valmor ha tingut en compte correus electrònics aportats per la defensa de Camps per a decidir arxivar la peça. / DIARI LA VEU

La peça del cas de Fórmula 1 en què Camps encara està investigat és la relativa a les adjudicacions que entre 2007 i 2008 la Generalitat va atorgar per al disseny i la construcció del circuit. Els investigadors sospiten que les empreses adjudicatàries ja sabien prèviament al concurs públic que serien elles les que ho gestionaren, de manera que hi ha indicis que aquestos empresaris pogueren subornar alguns membres del PPCV per a aconseguir-ho i aplicar sobrecostos. En aquesta peça també estan sent investigats membres dels governs de Camps, com ara l’exvicepresident del Consell, Vicente Rambla; l’exconseller Mario Flores; dos exsecretaris autonòmics, i diversos empresaris.

Visita de Benet XVl

La visita del papa Benet XVI es va produir uns dies després de l’accident de metro a València. / DIARI LA VEU

La visita del papa Benet XVI l’any 2006 a València es va vendre com un dels grans esdeveniments de l’any. Uns dies després que ocorreguera un dels accidents de metro més greus de tot Espanya, Camps rebia amb els braços oberts Benet XVI. Darrere d’aquella cita també s’ha posat la lupa per possibles irregularitats en els contractes de la Fundació V Encuentro Mundial de la Familia. El jutjat d’instrucció número 5 de València investiga, a hores d’ara, no sols Camps sinó també el bisbe auxiliar Esteban Escudero i l’exdirector general de la policia espanyola Juan Cotino, entre d’altres. Les citacions arranquen el proper 15 de gener i es prolongaran fins al 7 de febrer.

Cas Gürtel

En una imatge d’arxiu, l’expresident de la Generalitat, Francisco Camps, i l’exsecretari general del PPCV, Ricardo Costa a les Corts. / DIARI LA VEU

L’últim revés que va rebre l’expresident va ser el passat 17 de desembre quan el jutge de l’Audència Nacional José de la Mata el va imputar pel contracte amb Orange Market, empresa de la trama Gürtel. El magistrat va citar l’expresident com a investigat en aquesta peça del cas Gürtel, però encara no ha determinat la data de la declaració. Les sorprenents declaracions que va fer l’exsecretari general del PPCV Ricardo Costa davant l’Audiència Nacional, junt amb les de Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez en el judici del finançament il·legal de les campanyes electorals de la formació conservadora, van ser claus perquè la Fiscalia Anticorrupció demanara al jutge que reobrira la investigació d’aquesta causa per a saber si l’aleshores president valencià “va participar de manera decisòria” en l’adjudicació a Orange Market, “presumptament irregular”.

Comparteix

Icona de pantalla completa