Diari La Veu del País Valencià
L’embús de les tovalloletes higièniques ja ha produït una despesa de 3 milions a l’Ajuntament de València

El regidor del Cicle Integral de l’Aigua de l’Ajuntament de València, Vicent Sarrià, ha triat la plaça de Rojas Clemente, recentment remodelada, per a presentar aquest matí una nova edició de la campanya ‘El WC no és una paperera’, adreçada a conscienciar sobre la necessitat de no llançar al vàter tovalloletes higièniques i altres objectes de difícil dispersió que provoquen embussos. Aquestos, i especialment el produït al Col·lector Nord de la ciutat, ja han costat a les arques municipals tres milions d’euros, que s’han destinat a la neteja de les nostres canonades. De fet, com ha assenyalat Sarrià, en l’últim any s’han arribat a netejar més de 4.000 tones de tovalloletes, la qual cosa ha suposat un embús “monumental” amb el consegüent “perjudici per al medi ambient i per a les butxaques dels contribuents”.

“Estem davant un problema quasi d’emergència que, desgraciadament, està cada vegada més generalitzat en moltes ciutats i té a veure amb la creixent utilització de nous productes higiènics”, ha indicat Sarrià. El regidor ha subratllat que els productes problemàtics per a llançar-se als inodors no són només les tovalloletes higièniques sinó també els bastonets o qualsevol altre objecte que “es tira al vàter quan no correspon, perquè hauria d’anar a la paperera”. En l’últim any, la regidoria de Cicle Integral de l’Aigua ha detectat que el nombre de tovalloletes que obstrueixen els col·lectors s’ha quadruplicat.

Sarrià ha explicat que aquest problema té conseqüències especialment greus en una ciutat plana com València, ja que l’evacuació d’aigües residuals funciona per impulsió, és a dir, per estacions intermèdies de bombament que van espentant les aigües residuals en direcció a la depuradora de Pinedo a través del Col·lector Nord. Respecte a l’embús d’aquest col·lector, Sarrià ha explicat que està “controlat” però que encara no està resolt del tot. En eixe sentit, ha destacat que serà necessari, com a mínim, un any més de treball per a solucionar-ho i la realització d’obres complementàries que eviten que en el futur es continue produint el problema. L’embús ja ha generat un perjudici de tres milions d’euros a les arques municipals en els dos últims anys.

El regidor del Cicle Integral de l’Aigua ha ressaltat que moltes persones “pensen que tirar una tovalloleta al vàter és un fet innocent, i més quan en molts casos existeix una certa confusió en l’etiquetatge d’aquestos productes”. En eixe sentit, ha apuntat que una àmplia gamma de tovalloletes tenen filaments de plàstic i una durabilitat llarguíssima en tota la xarxa de sanejament que està provocant danys en les estacions de bombament intermèdies.

En el cas concret del Col·lector Nord –segons ha explicat Sarrià–, aquest tipus de productes han contribuït a conformar un embús de més d’un quilòmetre de longitud, amb “unes conseqüències dramàtiques per al funcionament del sanejament a la ciutat”. Els treballs de neteja i reparació en el citat col·lector són continus; cada dia es netegen entre un quilòmetre i mig i dos quilòmetres de canonades, ha exposat Sarrià. Per tot açò, es posa en marxa aquesta campanya perquè la ciutadania prenga consciència que aquestos residus no dispersables han d’anar a la paperera i mai al vàter.

Sarrià també ha aprofitat l’ocasió per a recordar que en paral·lel a aquest tipus de campanyes, l’Ajuntament va instar que des de l’àmbit estatal, i per via legislativa, es regule la fabricació i les normes d’informació que envolten aquest tipus de productes. A més, ha assegurat que campanyes com ‘El WC no és una paperera’ ja no seran esporàdiques en els pròxims anys “sinó que hauran de ser permanents fins que la ciutadania, com va ocórrer en el cas de les compreses i un altre tipus de productes higiènics, assumisca la necessitat de no llançar-les al vàter”. Al mateix temps, ha reivindicat la necessitat que “desapareguen del mercat aquelles tovalloletes que tinguen fibres plàstiques i que no siguen plenament dispersables”.

De moment, la campanya ja ha arribat a diferents centres educatius i centres de persones majors de la ciutat però, en gener, s’han programat noves accions amb la finalitat d’arribar directament a més de 2.100 persones. L’equip encarregat de realitzar les accions de la campanya té com a objectiu explicar les bones pràctiques mediambientals d’una manera atractiva i mitjançant activitats pràctiques, didàctiques i interactives, acompanyades de frases pedagògiques i divulgatives.

Comparteix

Icona de pantalla completa