Diari La Veu del País Valencià
La ciutat de València geolocalitzarà els elements de neteja

Telesupervisió, contenidors ‘intel·ligents’ i aplicació mòbil per a bonificar la ciutadania que més recicle. Aquestes són algunes de les novetats que durant l’any 2019 posarà en funcionament la delegació de Gestió de Residus Sòlids de l’Ajuntament de València amb l’objectiu que les noves tecnologies prenguen també protagonisme en la neteja i recollida de residus a la ciutat. Així, a la mesura dels 237 contenidors que avisaran quan estiguen plens anunciada la setmana passada, aquest divendres la regidora Pilar Soriano ha explicat que també durant el primer trimestre de l’any vinent es posarà en marxa un servei de telesupervisió de tots els elements de neteja (camions, agranadores, màquines de baldeig, etc.) per a conéixer mitjançant geolocalització on estan en cada moment i que comptarà amb una sala de control, “de la mateixa manera que està la sala de control de trànsit”.

Per la seua banda, el sistema pilot de sensorització d’ompliment a distància dels contenidors de vidre i envasos als pobles de València es posaran en marxa en 127 contenidors de vidre i 110 d’envasos lleugers, que a més aportaran informació cartogràfica de l’estat dels contenidors i de la seua temperatura, entre d’altres. Aquestos dos sistemes que apliquen les noves tecnologies en la millora de la gestió suposaran, segons la regidora, una millora en la inspecció municipal, un accés més instantani de les dades i una resposta més ràpida a les demandes de la ciutadania.

A més, Soriano ha explicat on es destinaran els vora quatre milions d’euros que s’ha incrementat la partida pressupostària per a 2019 destinada a neteja, que suposen aproximadament un increment del 6% i que es van aprovar aquest dijous en el debat del pressupost. Així, hi haurà a partir de gener 41 equips d’agranat manual més en barris en servei de vesprada, sis equips de baldeig més en barris i tres equips d’arreplegada de béns més. “Tots els barris i districtes de València tindran servei d’agranat manual de vesprada”, ha subratllat Soriano, que ha explicat que fins aquest moment aquest servei vespertí només estava en algunes àrees, com ara Ciutat Vella, el Cabanyal, la Malva-rosa i Orriols. Soriano ha indicat també que l’any vinent hi haurà una millora dels serveis de recollida selectiva durant el cap de setmana que suposaran “un increment del 200% del servei de cap de setmana”.

De manera paral·lela, des de l’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE), de la qual Soriano és presidenta, es presentarà al llarg de 2019 una aplicació mòbil que permetrà bonificar el ciutadà que més recicle, a través de la xarxa d’ecoparcs mòbil de l’EMTRE, en la qual previsiblement s’inclouran també els ecoparcs mòbils del consistori valencià. “Una vegada implementada, es podran fer bonificacions directes en la taxa a tots els ciutadans que col·laboren en la gestió de residus”, ha dit Soriano sobre aquest projecte que encara està en vies de desenvolupament.

Pel que fa a la valoració de la ciutadania respecte a la neteja, Soriano ha indicat que “el conjunt de queixes ha disminuït”, tot i que continua sent una de les principals preocupacions del veïnat. A més, la regidora ha destacat que des que existeix l’infobaròmetre, el consistori valencià “ha aprovat en neteja”, mentre que, segons ha valorat Soriano, “Madrid suspén amb tres vegades més pressupost per habitant que València”, cosa que, segons ha manifestat és “gràcies a la gestió i al treball dels funcionaris” de la seua regidoria.

Comparteix

Icona de pantalla completa